Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nikolić od Kine traži niže kamate

    Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Kine Xi Jinping Jinping saglasili su se, tokom razgovora u Pekingu, da su kineske investicije i infratrukturni projekti od velike važnosti za jačanje ekonomske saradnje dveju zemalja.

    Predsednik Srbije je rekao da veliki infrastrukturni projekti, kao što su početak druge faze projekta Termoelektrana Kostolac i projekat izgradnje pruge Beograd-Budimpešta, daju snažan impuls ekonomskoj saradnji dveju zemalja, saopšteno je iz predsedništva.

    "Prijateljstvo između Srbije i Kine je tradicionalno i mi smo veoma zahvalni što pomažete Srbiji da stane na noge", poručio je Nikolić i pozvao predsednika Kine da poseti Srbiju.

    Istakavši važnost relizacije projekta putnih koridora, čija vrednost premašuje 1,4 milijarde evra, Nikolić je zamolio Xija da kineska strana ponovo razmotri uslove finansiranja projekata u smislu smanjenja kamatne stope i da rok otplate produži na dvadeset godina.

    Na taj način, istakao je Nikolić, Srbija će moći efikasno i na optimalan način da ispuni svoje obaveze.

    "Postoje brojne oblasti u koje kineska strana može da ulaže, među kojima su prehrambena, farmaceutska industrija, IT sektor, proizvodnja kamiona i traktora", dodao je Nikolić, a svog kineskog kolegu je izvestio i o isplativosti plovnog puta Morava-Vardar.

    Predsednik Kine Jinping je rekao da će kineska strana pružiti podsticaj kineskim investitorima da u još većem obimu ulažu u Srbiju. "Za svaki projekat uslovi finansiranja su važni i mi ćemo naći način da se posao realizuje. Vaša strana je dobrodošla da predloži i nove projekte i mi ćemo ih podržati", naglasio je Xi.

    Xi je izrazio zadovoljstvo sveobuhvatnošću bilateralnih odnosa. "Sada je vreme da ti odnosi dostignu novi nivo. Srbija je naš važan i iskren partner u Centralnoj i Istočnoj Evropi", izjavio je Xi i dodao da će dodatni zamajac ekonomskim odnosima dati kineski projekat "Jedan pojas jedan put" od kojeg Srbija može imati značajne koristi.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE