Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počele pripreme za grejnu sezonu

    Iako je do početka grejne sezone ostalo još dosta vremena, mnogi su već počeli pripreme. To, naravno, mogu učiniti oni koji se greju na ugalj ili drva, jer je do polovine oktobra, ili prvih hladnih dana potrebno kupiti ogrev i dopremiti ga do domaćinstava. Oni koji se greju preko toplana, ili za zagrevanje stanova koriste prirodni gas ili električnu energiju, pripremu za grejanje domaćinstava mogu započeti planiranjem budžeta za plaćanje računa tokom zimskih meseci.

    Kako sada stoje stvari, za grejanje tokom nastupajuće grejne sezone biće potrebno približno isto novca kao i tokom protekle, ali će, u zavisnosti od energenta biti i viših računa. Za sada su cene uglja i ogrevnog drveta veoma slične onim iz prošle godine, a cene grejanja preko toplana uglavnom se nisu menjale. Cena prirodnog gasa tokom ove godine nekoliko puta se promenila – jednom na više, a dva puta cena je snižena, pa je sada cena kubnog metra oko 50 dinara, u proseku. To je za oko osam dinara manje nego u februaru, jer je tada kubni metar poskupeo i do juna je, uz porez na dodatu vrednost, kao i ostale troškove, bio oko 58 dinara.

    Izvesno je da će domaćinstva koja za zagrevanje stanova koriste električnu energiju imati više račune jer je struja poskupela za 12 odsto. Iako nije za taj procentat poskupela električna energija, već za 4,5 odsto, računi će biti uvećani za 12 odsto, jer se od avgusta obračunava i akciza na električnu energiju, koja je fiksna i iznosi 7,5 odsto.

    Tako bi trebalo očekivati, posebno pošto je struja poskupela, da će i ove grejne sezone najviše za grejanje morati da izdvoje oni koji koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima. Viši će računi biti i u domaćinstvima koja koriste struju, ali se greju termoakumulacionim pećima, nešto niži računi trebalo bi da budu potrošačima koji koriste gas, a najmanje će za grejanje plaćati građani koji koriste ugalj i ogrevno drvo za zagrevanje domaćinstava.

    Da li će sada važeće cene energenata ostati iste do početka grejne sezone ne može se poudzano reći, ali je izvesno da se ugalj iz Rudarskog basena “Kolubara” i „Termoelektrana – kopova Kostolac“ prodaje po istoj ceni kao i u januaru 2013. godine i da neće poskupljivati. Kada je prirodni gas u pitanju moguće je da do početka grejne sezone ponovo dođe do sniženja cene, što je nedavno rekao i ministar energetike Aleksandar Antić. Ipak treba sačekati, jer se cena prirodnog gasa na domaćem tržištu usklađuju kvartalno s kretanjem cena derivata nafte u proteklih devet meseci  i promene kursa američkog dolara. A da je vrednost dolara i te kako važna videlo se prilikom ovogodišenjeg poskupljenja gasa, kada je i pored niže cene gasa u prvom kratalu ove godine za 8,6 dosto, kubik poskupeo pošto je, u odnosu na promenu cene koja joj je prethodila, bio viši za 16.8 odsto. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE