Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kinezi plagiraju i američke investicione divove

    Popisu plagijata koji potiču iz Kine, zemlje koju prozivaju za pirateriju i izradu falsifikata, pridružila se i jedna banka koja koristi ime investicionog diva Goldman Sachs.

    Naime, kompanija za finansijski lizing nalazi se u gradu Šenžen na granici s Hong Kongom, a na svom sajtu tvrdi da je jedno od najvećih društava za finansijski lizing u tom gradu, izveštava Bloomberg i dodaje da kompanija koristi identična kineska slova, Gao Šeng, kao pravi Goldman Saks, i da njihov engleski font imitira onaj koji koristi američka banka.

    Njujorška agencija je uvidom u registar firmi šenženskih regulatora otkrila da ta finansijska kuća, replika američkog Goldman Sachsa, posluje od maja 2013. godine.

    Službenica koja se javila na telefon te lizing kompanije u Šenženu izjavila je da firma nema nikakve veze s američkim Goldman Sachsom, ali nije ponudila odgovor kako su došli do naziva kompanije, naglašavajući da ime uključuje i reč "Šenžen".

    To nije prvi slučaj osnivanja lažne banke u Kini, navodi Bloomberg i podseća da je 39-godišnji muškarac u istočnoj kineskoj provinciji Šandong uhapšen ovog meseca nakon što je pokrenuo lažni ogranak Kineske građevinske banke (China Construction Bank) koja je primala depozite, ali nije dozvoljavala podizanje novca.

    "Nezamislivo je teško za tužitelje iz inostranstva da uvere kineske sudove da je došlo do povrede žiga. Tamo i dalje važi praksa da ko se prvi registrovao (u Kini) on pobeđuje", kaže za Bloomberg partner u advokatskoj firmi Pinsent Masons, sa sedištem u Hong Kongu, Pavao Hasvel.

    Košarkaška legenda Michael Jordan je, kako se podseća u tekstu, u julu ove godine izgubio spor proitiv lokalne kompanije za sportsku opremu koja koristi njegovo ime na kineskom.

    Takođe, Apple je 2012. godine platio 60 miliona dolara firmi Proview technology, takođe iz Šenžena, koja je prva registrovala "iPad" zaštitni znak u Kini 2001. godine.
     

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE