Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    TS: Ministarstvo ne dostavlja ugovor o Železari

    Ministarstvo privrede i dalje protivzakonito odbija da dostavi ugovor o upravljanju smederevskom Železarom, zbog čega će morati da plati kaznu od 20.000 dinara, saopštila je Tansperentnost Srbija.

    "Već dva puta Ministarstvo privrede se oglušilo o obavezujuće naloge Poverenika da objavi ugovor o upravljanju Železarom. Treći nalog je stigao 13. avgusta uz izricanje novčane kazne od 20.000 dinara i uz pretnju novom kaznom od 180.000 dinara, koja će biti plaćena iz budžeta", navodi se u saopštenju TS.

    Kako je ukazala ta organizacija, to nije jedini slučaj grubog kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama, pa ni jedini koji se odnosi na ekonomske sporazume Vlade.

    Po oceni TS, Vlada i Skupština Srbije dužni su da obezbede objavljivanje ugovora o upravljanju Železarom i kažnjavanje odgovornih u Ministarstvu privrede za dosadašnje postupanje u tom slučaju.

    "Još je značajnije da se uspostavi princip prema kojem tajno raspolaganje javnom imovinom nije dopušteno i ne proizvodi pravno dejstvo, kao i da se iz pravnog sistema uklone norme koje su u koliziji sa sistemskim Zakonom o slobodnom pristupu informacijama", navodi se u saopštenju TS.

    Vlada Srbije je 21. marta 2015. godine potpisala ugovor sa holandskom kompanijom HPK inženjering o upravljanju Železarom Smederevo. Do sada nisu poznati detalji tog ugovora.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE