Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Besplatan i otvoren internet polako umire

    San o nepreglednom, besplatnom Internetu polako nestaje potpomognut zabranama, cenzurom i lošim zakonima koji ne zaustavljaju prave ljude, i ne čine odbranu od velikog kompjuterskog kriminala – kažu advokati.

    Na godišnjoj konferenciji kompjuterske zaštite u Las Vegasu rečeno je da bi Internet morao da bude bezbedan u razumnim granicama da bi uopšte bio funkcionalan, i to više nije mesto revolucije kao pre 20 godina. “Niko ne želi da ubije san o otvorenom Internetu, ali niko ne obraća pažnju na njegovu zaštitu”, rekla je Jenifer Granick, direktorka Građanskih sloboda na Stanford Univerzitetu, odsek Internet i društvo. “Da li treba da brinemo zbog sledećeg terorističkog napada u Njujorku, ili zbog advokata (novinara i ljudskih prava) koji bi trebalo da rade svoj posao?”, zapitala se.

    Granick je govorila protiv federalnog odseka za Kompjuterske prevare i prestupe, koji dodeljuju kazne  i do 10 godina zatvora za prvi prestup. Oni ne rade ništa da kazne zemlje kao što je na primer Kina koja naručuje sponzorisane napade na USA i glavne kompanije, zajedno sa ostalim opasnim hakerskim udarima. Ali zato sitne američke hakere strogo kažnjava, dodaje ona.

    Hakeri ponekad provedu mesece, pa i godine da bi se potpuno infiltrirali u sistem neke kompanije, kao što je to bio slučaj sa kompanijom “Jeep Cherokee”. Osim o ovim problemima, govorilo se i o prikrivenim rizicima biometrijske identifikacije.

    Zanimljivo će biti da se vidi kako će se regulacija Interneta, i ograničavanje njegovih sloboda odvijati u budućnosti.

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE