Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za političare u BiH nema zime

    Bivši parlamentarci u Bosni i Hercegovini nastavljaju karijeru na rukovodećim mestima u javnoj upravi, a nove poslove najčešće dobiju nakon što iskoriste povlasticu "belog hleba".

    Još početkom godine se pisalo o "fenomenu" u BiH, poznatom kao "beli hleb". Naime, bosanskohercegovački ministri i poslanici, koji tokom mandata zarade i do 300 hiljada maraka, ne odriču se plata ni 12 meseci po isteku mandata. Sa tom praksom se nastavilo, a čak se i otišlo korak dalje.

    Kad ne uspeju da obnove mandat u parlamentima i taman kad im istekne pravo na "beli hleb", oni postaju šefovi u javnoj upravi. Iako za rukovodeće pozicije postoji procedura, konačan izbor kandidata je rezultat političkih dogovora, pokazuje istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN).

    Dok čekaju na novu poziciju, političari uživaju "beli hleb", pravo koje im omogućava da u periodu do godinu dana primaju istu neto platu koju su imali u parlamentima.

    Posao na rukovodećim mestima u administracije pronašlo je najmanje 13 bivših parlamentaraca iz prethodna dva mandata, među kojima su Slavko Matić, Mirko Okolić i Husein Nanić. Nove poslove su najčešće dobili odmah nakon što iskoriste povlasticu "belog hleba".

    Slavko Matić nije uspeo na Opštim izborima 2010. da obnovi mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH. Zahvaljujući "belom hlebu" on je godinu dana svakoga meseca primao 4.541 konvertibilnih maraka.

    Matić je sa stranačkim kolegom Marijanom Oršolićem, tadašnjim premijerom Posavskog kantona, dogovorio da bude njegov savetnik. S obzirom na to da je posao savetnika privremenog karaktera, Matić je 2013. godine postao direktor Agencije za antidoping kontrolu BiH.

    Posao u administraciji pronašao je i Matićev kolega iz Parlamentarne skupštine BiH Mirko Okolić. On je član Srpske demokratske stranke (SDS) od njenog osnivanja.

    Nakon povlačenja vode od prošlogodišnjih poplava, gradonačelnik Doboja Obren Petrović je sredinom septembra odlučio da transformira Odsek civilne zaštite u Odeljenje za civilnu zaštitu i za načelnika imenuje Okolića. Osim što pripadaju istoj stranci, Okolić i Petrović su godinama bili najbliži saradnici u opštinskoj vlasti.

    Ni Husein Nanić, član Stranke demokratske akcije (SDA) od njenog osnivanja, nakon gubitka fotelje u Parlamentarnoj skupštini BiH nije ostao bez plate. Zahvaljujući "belom hlebu", mesečnim prihodima od 4.574 KM tokom cele 2011. godine, imao je dovoljno vremena da bez žurbe pronađe novo radno mesto i uspeo je.

    Sedam dana pre prestanka prava da uživa u visokoj plati bez rada, imenovan je za direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE