Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbiji se nameće GMO?

    Srbija jedina u Evropi ima svoju genetski nemodifikovanu soju, ali je ugrožavaju niske cene, kao i preporuke Evropske unije i Svetske trgovinske organizacije da se zakon o GMO uskladi sa Evropskom regulativom.

    Srbija je jedina zemlja u Evropi koja ima tržišni lanac proizvodnje soje koja nije genetski modifikovana, pišu Novosti.

    Ipak, ova duga i uspešna tradicija postaje ugrožena niskim cenama ove ratarske kulture, ali i preporukama EU i STO da se važeći zakon o GMO uskladi sa EU regulativom.

    Kako kažu u Asocijaciji "Dunav soja", Srbija je najveći evropski proizvođač i jedina država u Evropi koja svoje potrebe zadovoljava iz sopstvene proizvodnje, a da ima i izvoz u vrednosti od 82 miliona dolara.

    Prethodnih godina soja je na tržištu imala visoku cenu, a Srbija je lane proizvela najviše u svojoj istoriji, dok je ove godine zasejala rekordnih 200.000 hektara, pričaju u Asocijaciji.

    Poslednja tržišna kretanja, međutim, idu u pravcu snižavanja cena, pa je ona sada niža za trećinu nego u istom periodu prošle godine.

    U Asocijaciji "Dunav soja", upozoravaju da Srbija mora da pronađe najadekvatniji odgovor na brojne izazove, ukoliko želi da ostane lider u proizvodnji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE