Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zastavi od Slovenije sleduju milioni evra

    Sud u Ljubljani presudio je da Slovenija kragujevačkoj Zastavi, na ime nezakonito uzurpirane imovine, mora da isplati nadoknadu za prodajno-servisni objekat u slovenačkoj prestonici.

    Nadležni prvostepeni sud u Ljubljani upravo je presudio da Slovenija kragujevačkoj Grupi Zastava vozila, na ime nezakonito uzurpirane imovine, mora da isplati nadoknadu za prodajno-servisni objekat u Ljubljani, procenjen na oko 2,4 miliona evra, piše Danas.

    Kako navodi taj list, Zastava, međutim, očekuje znatno veću nadoknadu, uvećanu za kamate obračunate za 24 godine unazad, preciznije za period od 31. januara 1991.

    Generalni direktor Grupe Zastava vozila Dragan Srejović kaže da će se kragujevačka fabrika, ukoliko drugostepeni sud u Ljubljani, po žalbi države Slovenije, poništi prethodnu presudu, obratiti Sudu u Strazburu, čime u Zastavi, prema njegovim rečima, demonstriraju čvrstu rešenost da povrate ili naplate imovinu širom bivše Jugoslavije.

    Zastava, tvrdi Srejović, poseduje validnu dokumentaciju o imovini te fabrike u svim novonastalim državama na prostoru nekadašnje SFRJ.

    Srejović je izrazio očekivanje i da će uskoro biti rešen problem Zastavine imovine u Bosni i Hercegovini, konkretno u Sarajevu, u kojem Zastava poseduje dva prodajno-servisna objekta, ukupne vrednosti oko 1,4 miliona evra.

    Kragujevačka fabrika je sporazumno svojevremeno naplatila svoju imovinu u Hrvatskoj i Makedoniji, a novcem od naplate te imovine Zastava je izmirila stari dug prema Fiatu, što je, pre desetak godina, bio prvi uslov za povratak Italijana u Kragujevac, podseća Danas.

    Za razliku od Hrvatske, Makedonije i BiH, Crna Gora, slično Sloveniji, nije voljna da sporazumno reši zahtev Zastave da joj se vrati imovina u toj državi.

    Zato je Zastava nedavno nadležnom sudu u Podgorici podnela tužbu protiv Crne Gore, kojom zahteva da joj se plati lokacija u Bečićima, na kojem je izgrađen luksuzni hotel Splendid.

    Zastava za lokaciju u Bečićima, koju je kupila 80-ih godina prošlog veka, o čemu poseduje kompletnu dokumentaciju, traži nadoknadu od 11,5 miliona evra, ali je spremna da prihvati i procenu sudskog veštaka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE