Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija po platama na začelju regiona

    Prosečne plate u Hrvatskoj za preko 300 evra su veće od prosečnih mesečnih primanja u Srbiji, koja su najniža u regionu.

    U drugom kvartalu ove godine prosečna mesečna neto plata u Hrvatskoj iznosila je 693 evra, po čemu je na trećem mestu u regionu, dok je Srbija poslednja, sa prosečnom platom od 373 evra, piše Poslovni.hr.

    Najviša neto prosečna plata je u Češkoj i iznosi 804 evra. Prosečna neto plata u Bosni i Hercegovini je 520 evra, dok je u Mađarskoj 28 odsto niža. Najnižu prosečnu platu u regionu ima Srbija i ona je 46 odsto niža od one u Hrvatskoj i iznosi 373 evra.

    U drugom kvartalu ove godine prosečna mesečna neto plata u Hrvatskoj iznosila je 5.268 kuna, što je za 2 odsto manje nego u prethodnom kvartalu.

    Osim kategorije top menadžmenta, koja ima 96 odsto višu platu u odnosu na prosek, najplaćenija zanimanja su u oblastima tehnologije i razvoja, telekomunikacija, ljudskih potencijala i IT. Najmanje prosečne plate imaju radnici u pomoćnim zanimanjima, kao i radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji.

    U poslednja tri meseca muškarci su imali u proseku 11 odsto višu platu od žena. Muškarci su u proseku imali 5.513 kuna, dok su žene imale 4.983 kune.

    Osobe sa završenim fakultetom imaju 51 odsto višu platu u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 20 odsto višu platu od prosečne. Magistratura ili doktorat povećava platu u proseku za čak 105 odsto u odnosu na srednju stručnu spremu.

    Plate u privatnim kompanija u stranom vlasništvu veće za 11 odsto od proseka i iznose 5.945 kuna. Plate u firmama u pretežno domaćem vlasništvu su najniže i iznose 8 odsto manje od proseka – 4.937 kuna. Prosečna plata u firmama u državnom vlasništvu je 4 odsto iznad proseka i iznosi 5.590 kuna.

    Osim vlasništva, za dobru platu bitna je i veličina kompanije, dok gledano prema dobi ispitanika, oni do 24 godine imaju 26 odsto nižu platu od proseka, dok se maksimum plate postiže od 55 godine života (14 odsto iznad proseka). 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE