Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Posao u inostranstvu, doprinosi u Srbiji

    Građani Srbije koji rade u inostranstvu, a strane gazde im ne plaćaju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, mogu sami sebi da uplaćuju staž u Srbiji.

    Zaposleni koji rade u inostranstvu, a kojima gazda-stranac ne uplaćuje PIO doprinose, ne moraju da brinu da će ostati bez staža. Oni mogu sami sebi da uplaćuju doprinose za PIO u Srbiji, bez obzira da li naša zemlja ima potpisan Sporazum o socijalnom osiguranju sa zemljom u kojoj trenutno žive i rade.

    Na taj način godine provedene na radu u inostranstvu ulaze u konačan obračun za penziju, a preduslov za to je da se doprinosi uplaćuju svakog meseca.

    Upravo se u toj situaciji našla grupa naših državljana koji poslednjih šest godina rade kao stjuardi u Abu Dabiju i koji nameravaju da nastave tamo da rade.

    Nikome od njih gazda ne uplaćuje doprinose za PIO, jer im se isplaćuje bruto plata, ali da im radne knjižice ne bi ostale prazne, bez ijednog upisanog dana rada, oni to mogu činiti kod kuće.

    Nadali su se da će, kako kažu, gazda u nekom trenutku početi da im uplaćuje staž, ali pošto od toga nema ništa, jer nije potpisan međudržavni sporazum sa Srbijom, ne preostaje im ništa drugo nego da se sami pobrinu za svoju penziju.

    Ukoliko neko radi u zemlji sa kojom Srbija nema zaključen Sporazum o socijalnom osiguranju, a hteo bi da reguliše staž, trebalo bi da, uz određenu dokumentaciju, podnese zahtev PIO fondu za utvrđivanje statusa osiguranika po osnovu rada u inostranstvu, kaže direktor Sektora za odnose s javnošću u ovom fondu Jelica Timotijević.

    Pravo na upisivanje staža ostvarenog u inostranstvu može da se odobri onom ko tamo radi, ali mu se ne uplaćuju doprinosi za PIO, ili se doprinosi plaćaju, ali po osnovu tog staža ne može da ostvari pravo na penziju. Ili penziju neće moći da koristi van zemlje u kojoj je radio, objašnjava Timotijević.

    Doprinos za PIO je 26 odsto od utvrđene godišnje osnovice za celu narednu godinu. Za zaposlene u inostranstvu u 2015. godini osnovica na koju se plaćaju doprinosi iznosi 63.878 dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE