Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sad se samo čeka referendum

    Evrozona neće pregovarati sa Grčkom pre referenduma, izjavio je slovački predstavnik Evrogrupe Peter Kazimir. Grčki premijer potvrdio da će se referendum svakako održati.

    Ministri finansija evrozone isključili su mogućnost pregovora s Grčkom pre referenduma u toj zemlji, izjavio je Kazimir u Briselu, ističući da je "Evrogrupa ujedinjena u stavu da sačeka rezultate referenduma za nastavak pregovora s Grčkom".

    On je dodao da su ministri finansija održali telefonski sastanak posvećen Grčkoj, kojoj je istekao rok da otplati 1,6 milijardi evra duga Međunarodnom monetarnom fondu i kojoj preti bankrot i izlazak iz evrozone.

    Premijer Grčke Alexis Tsipras izjavio je da, bez obzira na ishod nedeljnog referenduma o sporazumu s poveriocima 5. jula, nije ugrožen ostanak Grčke u zoni evra i istakao da on lično garantuje za sigurnost uloga u bankama.

    Tsipras se obratio građanima oko 16.30 sati na nacionalnoj televiziji naglasivši da će se referendum u nedelju svakako održati. On je inisitirao na tome da se ne radi o glasanju za ostanak ili izlazak iz evrozone ili EU, ali da će glas "NE" značiti povratak na evropske vrednosti.

    Glas "NE" je korak bliže ka boljim predlozima. Ucenjuju vas i pozivaju da glasate "DA" ne nudeći nikakvu alternativu rešenju krize, rekao je premijer.

    On je istakao da je Grčka već u ponedeljak, dan nakon referenduma, spremna da nastavi pregovore. I dalje smo za pregovaračkim stolom. Tsipras je naglasio da referendum neće biti otkazan jer će mu rezultati omogućiti da nastavi sa svojim mandatom.

    On je takođe dodao i da će nakon referenduma poverioci možda ponuditi bolje predloge.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE