Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tržišta radne snage u Srbiji i Nemačkoj: Nedostatak kvalifikovanih radnika

    Uprkos razlikama u ekonomskom razvoju Srbije i Nemačke, moguće je napraviti paralelu, budući da je deficit IT stručnjaka izuzetno osetan u obe zemlje. U Srbiji sa buđenjem industrijskog sektora u poslednjih nekoliko godina, raste potreba za visokokvalifikovanim stručnjacima, ekspertima u oblasti kvaliteta, bezbednosti i zdravlja na radu, mašinskog održavanja ali i drugim oblastima. Među profesijama koje su u Nemačkoj najdeficitarnije ističu se kvalifikovani električari, mehaničari, a potom i industrijski inženjeri i inženjeri mehatronike. Pored toga nedovoljan je broj kandidata na tržištu čak i za određene niže pozicije, kao što su vozači viljuškara i logističari.

    ManpowerGroup je kompanija za pružanje podrške u domenu zapošljavanja i upravljanja ljudskim resursima, koja u okviru svojih poslovnica širom sveta kontinuirano prati kretanja i tendencije na tržištu radne snage. Iskustva u Nemačkoj govore o značajnom deficitu kvalifikovanih radnika, pogotovo u industrijskom sektoru. Ovaj tržišni trend u tolikoj meri je izražen, da ManpowerGroup Nemačka u saradnji sa poslodavcima organizuje specijalizovane kurseve prekvalifikacije, kako bi nezaposlene osposobili za najtraženija zanimanja.

    Tržište radne snage u našoj zemlji u drugačijoj je razvojnoj fazi. Visoka stopa nezaposlenosti svakako ga karakteriše, no sve veći broj inostranih investitora koji pokreću proizvodne pogone širom Srbije ukazuju na pozitivan trend i pospešuju zapošljavanja, što je izuzetno povoljno za manje lokalne sredine u kojima se otvaraju fabrike. Ovakvim projektima potpomaže se masovno zapošljavanje niže kvalifikovane radne snage sa osnovnom i srednjom stručnom spremom. Ipak, i kod nas postoji disproporcija između zahteva poslodavaca i dostupne radne snage na tržištu, uslovljeno s jedne strane obrazovnim sistemom koji ne prati u potpunosti potrebe tržišta i poslovanja u smislu veština i znanja koje se stiču, ali i višedecenijskom stagnacijom čitave privrede, usled čega je bilo nemoguće da kadrovi steknu radno iskustvo koje se danas traži.Kada su u pitanju administrativni i sektori podrške, situacija u Nemačkoj donekle je bolja, no kompanije ipak imaju izazove da pronađu adekvatan stručan kadar za pozicije SAP specijalista i IT programera. U ovom smislu moguće je napraviti paralelu i sa tržištem Srbije, budući da je deficit IT stručnjaka izuzetno osetan i u našoj zemlji. Tendencije mnogih inostranih kompanija koje se bave IT tehnologijama da svoje razvojne centre izmeste u našu zemlju, kako zbog kvalifikovane radne snage tako i zbog ekonomskih razloga, doveo je do velike potražnje za programerima. S tim u vezi ManpowerGroup Srbija u poslednjih nekoliko godina beleži porast potražnje za Java, iOS, Android, PHP, .Net programerima i programerima iskusnim u drugim tehnologijama.

    Sa druge strane, stopa nezaposlenosti u Nemačkoj je trenutno 6,4%, nasuprot Srbije gde je procenat daleko viši i trenutno iznosi čak 19,2%, te je vrlo često upravo nedostatak adekvatne radne snage na tržištu rada Nemačke problematika sa kojom se suočavaju poslodavci u ovoj zemlji. Ipak, tendencije na tržištu jesu da se dalje smanjuje stopa nezaposlenosti, a poslodavci se zbog deficita kvalifikovane radne snage na tržištu u većoj meri okreću treningu i razvoju postojećih zaposlenih, kako bi se osposobili za potrebna radna mesta, i kako bi kompanije u većoj meri zadržale svoje radnike.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE