Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Spojili se Delhaize i Ahold

    Belgijska kompanija Delhaize i holandski Ahold Royal dogovorili su spajanje čime će biti stvoren lanac s više od 6.500 prodavnica širom sveta.

    Spajanjem te dve kompanije ukupne vrednosti od 26,07 milijardi evra, biće stvoren jedan od najvećih lanaca supermarketa u SAD, piše Wall Street Journal.

    "Ovo je pravo spajanje jednakih, kombinovanje dva veoma komplementarna poslovanja za stvaranje vodeće u svetu maloprodaje hrane", naveli su predsednici Aholda i Delhaize, Jan Hommen i Mats Jansson.

    Iako obe kompanije imaju sedišta u Evropi, oko 60 odsto svoje prodaje ostvaruju na američkom tržištu. Delhaize ima supermarkete u Belgiji, Luksemburgu, Rumuniji, Grčkoj i Srbiji, a u SAD poseduje prodavnice Hannaford i Food Lion. Ahold u SAD ima lance Stop&Shop i Giant.

    Deoničari Delhaize-a dobijaće 4,75 akcija Aholda za svaku Delhaize-ovu. Deoničari Aholda če imati oko 61 odsto te kompanije, a ostatak Delhaize-ovi, preneo je Associeted Press.

    Ukupna prodaja proše godine dve kompanije iznosila je 54,1 milijardu evra.

    Završetak spajanja bi trebalo da bude završen 2016. godine, a jednokratni torškovi će biti 350 miliona evra, posle čega bi, već u trećoj godini postojanja, trebalo da se uštedi 500 miliona evra stvaranjem Ahold Delhaize.

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE