Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šest razloga da jedete ugljene hidrate ovog leta

    Kako se leto približava unosimo sve manje ugljenih hidrata u organizam. Naše telo žudi za voćem, a mi se trudimo da održimo dobru liniju. Ne smete ih izbegavati, a evo i šest razloga da oni ostanu deo vaše ishrane za vreme leta.

    Istina jeste da kada ne unosite ugljene hidrate vi gubite na težini ali tom prilikom se najviše gubi voda. Ugljenim hidratima zadržavate više glikogena , a svakim gramom glikogena u organizam skladištite tri do četiri grama vode. Masti gubite samo ukoliko gubite kalorije.

    Opasno je oduzimati telu ugljene hidrate naročito tokom leta kada ste poprilično fizički aktivni i izloženi suncu. Kako raste vaša potrošnja energije usled surfovanja, kupanja, vožnje bicikla i šetnja, tako raste i vaša potreba za ugljenim hidratima. Prvenstveno za žitaricama, mahunarkama i voćem, a evo i zašto morate udovoljiti ovoj potrebi.

    1. Treba vam više energije

    Ugljeni hidrati i glikogen vam daju dodatnu snagu za vežbanje. Nije preporučljivo ostajati bez toga kada vam treba snaga, pokretljivost i brzina. Kada su u pitanju topli dani ne smete dozvoliti sebi da osetite malaksalost usled dijeta koje se svode na povrće i vodu. Hidrati su elementarna potreba organizma.

    2. Pomoći će vam da se ne prejedate bespotrebno

    Glikogen stvara osećaj sitosti. Stoga nećete biti stalno gladni i nervozni. Takođe, nećete unositi previše nepotrepština u telo. Glikogen daje mozgu signal da ste siti.

    3. Stabilizuje hormone i pozitivno utiče na metabolizam

    Ukoliko povećate nivo aktivnosti, a on nije u skladu sa adekvatnim unosom ugljenih hidrata, možete ozbiljno ugroziti funkciju štitne žlezde. Hormoni nikada ne rade u izolaciji. Nedovoljan unos hidrata može odvesti testosteron u kortizol, koji je neophodan za rad mišića, telesni sastav i oporavak žena i muškaraca.

    4. Pomaže da ostanete hidrirani

    Leti se više znojite i potrebno vam je više vode. Ugljeni hidrati će vam pomoći da efikasnije unosite vodu. To je jedan od razloga zašto su napici za sportiste uvek puni ovih supstanci.

    5. Važni su za oporavak mišića

    Ukoliko unosite dovoljnu količinu ugljenih hidrata pre ili posle treninga to će veoma povoljno uticati na vaše mišiće. Podićićete nivo insulina, sprečićete razgradnju mišića i vratićete glikogen za sledeći dan.

    6. Oni su specijalni deo letnje sezone

    Mnogi letnji obroci se vrte oko ugljenih hidrata. Ovde je naročito bitan skrob, a možemo ga naći u zrnima pasulja, u salatama od paradajza ili voćnim salatama, krompiru, lubenici, breskvama, šljivama i nektarinama. Ova laka hrana obezbediće vam dosta energije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE