Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Državi od NIS-ovih dividendi 2,3 milijardi dinara

    Naftna industrija Srbije zakazala je za 23. juni sedmu redovnu sednicu Skupštine akcionara NIS a.d. na kojo bi trebalo da bude doneta odluka i o podeli dividendi akcionrima za 2014. godinu. Ukupna broj akcija koje poseduju akcionari iznosi 163.060.400. akcija.

    Upitan šta akcionri među kojima je i vlada Srbije mogu očekivati kada je reč o podeli dividendi, Nenad Gujaničić, broker objašnjava da što se tiče NIS-a, da je tačno da će se Skupština održati 23. juna te da će verovatno biti usvojene sve predložene odluke.

    -Kao i prošle godine biće isplaćeno 25 odsto ostvarene dobiti, ali će zbog slabijeg poslovnog rezultata dividenda biti manja (dobit je bila manja za 41 odsto, pa će i dividenda biti toliko slabija). Planirano je da se akcionarima isplati bruto dividenda od 46,85 dinara po akciji (39,82 dinara neto) što po trenutnoj ceni daje dividendni prinos od 7,1 odsto.

    -U apsolutnom iznosu to izgleda ovako-za dividende je namenjeno 7,64 milijarde dinara, dok će ostatak dobiti u iznosu od 22,9 milijardi dinara ostati neraspoređen, kaže Gujaničić.

    Država će, dodaje, s obzirom na to da ima skoro 30 odsto akcija, dobiti 2,3 milijardi dinara, međutim, kako su iz uprave najavljivali, moguće da će ova sredstva biti korišćenja za smanjenje nagomilanog duga javnih preduzeća Srbijagasa, Petrohemije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE