Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Smanjena referenta kamatna stopa NBS sa 6,5 na šest odsto

    Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) smanjio je danas referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, na šest odsto, što je najniži nivo od uvođenja te kamate.

    NBS je u saopštenju ocenila da će nastavak relaksacije monetarne politike pozitivno delovati na kreditnu aktivnost i iizrazila očekivanje da će banke adekvatio reagovati kroz smanjenje kamatnih stopa na kredite, posebno na dinarske plasmane, kako bi se podržao rast ekonomske aktivnosti u narednom periodu.

    Kako se navodi u saopštenju, donoseći odluku da smanji referentnu kamatnu stopu NBS je imala u vidu da na srednji rok preovlađuju dezinflatorni pritisci.

    Dodaje se i da se inflacija u Srbiji kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, kao i da se u drugoj polovini godine očekuje njen povratak u granice ciljanog okvira od 2,5 od 5,5 odsto, čemu će, uz do sada preduzete mere monetarne politike, doprineti uticaj regulisanih cena i cena naftnih derivata, koje su u prethodnom periodu imale privremeno dezinflatorno dejstvo.

    NBS je navela i da su dezinflatorni pritisci dodatno pojačani po osnovu restriktivnije fiskalne politike, ali i efekata mera Evropskle centralne banke, a, što uz očekivanu prvu uspešnu reviziju programa sa Međunarodnim monetarnim fondom, pozitivno utiče na premiju rizika zemlje i percepciju investitora prema ulaganjima u Srbiju. 

    Uz nizak deficit tekućeg računa, to ima pozitivan uticaj na stabilnost kursa i kretanja na deviznom tržištu, ocenio je Izvršni odbor NBS. 

    Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. jula, navela je NBS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE