Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `To što neki ne plaćaju porez nije opravdanje da drugi plaćaju više`

    Niko ne voli da plaća porez, ali ako imate sankcije koje će više boleti nego plaćanje, onda ćete platiti porez, kaže Aleksander Grunauer, direktor Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

    Kako je rekao u Kažiprstu B92, to što neki ne plaćaju nije opravdanje da drugi plaćaju više.

    Grunauer je istakao da bi raspodela "troškova" bila ravnopravnija, kada bi svi plaćali svoje obaveze, ali i podvukao da je za to neophodno sigurno sprovođenje sankcija.

    "Porez mora da se plaća, a naročito u situaciji kada su i država i lokalne samouprave u problemima i nemaju sredstava", kaže on.

    Direktor GIZ-a je precizirao da su novi poreski zakoni u Srbiji bolji od prethodnih, ali da i u njima ima propusta i nepreciznosti koje se mogu iskoristiti za malverzacije.

    "Dobro je što su uvedene različite zone i normalno je da oni koji žive na periferiji plaćaju manje od onih koji žive u centru, ali postoje manjkavosti kada se određuje tržišna vredsnost u određenoj zoni. Zakon kaže da se uzima prosek od tri poslednje trgovine nekretninama u zoni, bez preciziranja, pa ako neko hoće da manipuliše, može da izabere tri najskuplje ili tri najjeftinije", kaže Grunauer.

    Na pitanje da li se iza 350 odsto većih poreza za neke krije metoda za punjenje kasa lokalnih samouprava, Grunauer kaže:

    "Ne vidim to tako, lokalne samouprave, kao i sama republika imaju određene nadležnosti, imaju potrebe za finansijskim sredstvima."

    Foto: B92

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE