Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zapadna Evropa najpopularnija za direktne strane investicije

    Prema rezultatima istraživanja o atraktivnosti evropskog tržišta („European Attractivenes Survey 2015“) koje je sprovela revizorsko – konsultantska kompanija EY (ranije Ernst & Young) direktne strane investicije (SDI) upućene ka Evropi dostigle su novi rekord u 2014. sa investiranih 305 milijardi dolara. Istraživanje je pokazalo da su tokom prošle godine 43 evropske zemlje (uključujući Rusiju i Tursku) imale 4,341 investicioni projekat, što je za deset odsto više nego što je zabeleženo u 2013. Na taj način, u 2014. otvoreno je 185,583 novih radnih mesta što prestavlja rast od 12 odsto u poređenju sa prethodnom godinom.

    Rezultati trinaestog po redu istraživanja o atraktivnosti Evrope za investicije koje je sprovela kompanija EY, ukazuju na to da je Zapadna Evropa privukla je polovinu svih svetskih investicija u toku 2014, što predstavlja rast od pet odsto u odnosu na 2013. Ovim rezultatom, Evropa je prestigla Kinu koja trpi pad investicionih projekata od šest odsto, i tako postala najatraktivnija destinacija za strane investicije. Rast investicija u region Severne Amerike sa 31 na 39 odsto postavio je ovaj region na drugo mesto po atraktivnosti na globalnom nivou, dok je Kina pala sa prvog na treće mesto.

    Srbija kao destinacija za direktne strane investicije

    „U zemljama Jugoistočne Evrope se i dalje procentualno po glavi stanovnika otvara najviše radnih mesta. Rezultati ovogodišnjeg istraživanja o atraktivnosti Evrope kao destinacije za direktne strane investicije pokazali su da je Srbija koja je 2013. bila prva na listi po stvorenim radnim mestima iz stranih investicija po glavi stanovnika, dok je za 2014. na petom mestu liste top 15 zemalja Evrope“, objašnjava Stephen Fish rukovodeći partner kompanije EY u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

    Sektorske aktivnosti

    Ekonomski oporavak praćen opadajućim trendom vrednosti evra i nižim cenama energenata pomogao je oživljavanju privlačnosti sektora proizvodnje u Evropi. Proizvodnja je dovela do rasta direktnih stranih investicija od 20 odsto i istog tolikog rasta u vidu broja radnih mesta.

    Usluge su imale različite rezultate ove godine: softverski projekti (rast od 27 odsto), finansijsko posredovanje (rast od 37 odsto) i administracija (rast od 15 odsto) su svi postigli povišen rast. Sa druge strane, sektor poslovnih usluga imao je pad od 24 odsto, a prati ga sektor istraživanja i razvoja sa padom od samo jedan odsto.

    Poreklo investicija

    Evropske kompanije odgovorne su za polovinu (51 odsto) investicionih projekata upućenih ka Evropi, dok je četvrtina investicija stigla je od multinacionalnih kompanija iz SAD. Sledeće po broju upućenih stranih investicija u 2014. nalaze se kineske kompanije sa 210 projekata.  Ovo predstavlja rast od skoro 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu i jasno ukazuje na nove politike koju kineska vlada sprovodi u cilju sticanja inostrane tehnologije, brendova i resursa radi povećanja domaće proizvodnje i usluga.

    Predstojeći trendovi

    Istraživanje je pokazalo da 59 odsto investitora pozitivno gleda na perspektivu Evrope u naredne tri godine, ali samo 32 odsto rukovodilaca ima planove da otpočne ili proširi svoj posao u Evropi tokom naredne godine.

    Strani investitori vide birokratiju (20 odsto) i spor ekonomski rast (17 odsto) kao najveće nedostatke Evrope, dok su geopolitička nesigurnost evropskih granica (11 odsto) i velike deficiti (11 odsto) navedeni kao mnogo manji nedostaci. Evropske zemlje moraju dodatno poboljšati fleksibilnost tržišta rada, pojednostaviti regulativu i podsticati kooperativno poslovno okruženje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE