Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Aleksandar – veliki vladar

    Istoriju pišu pobednici, a vladar koji nije izgubio nijednu bitku bio je Aleksandar Makedonski, poznat i kao Aleksandar Veliki.

    Ovog hrabrog vojnika, podučavao je Aristotel. Bio je neobična osoba sa mnogo virtuoznih kvaliteta. Borac spartanskog duha, odličan strateg i nadasve posvećen vođa. Jednom prilikom suočio se sa pobunom u svom vodu. Izašao je pred svoje vojnike i pokazao im svoje ožiljke dobijene u bitkama. Rekao je da je ponosan na svaki, da je to za njih i da je spreman da se povuče sa mesta vođe, kada pred njega stupi neko sa više ’uspomena’ iz borbi. Nije se našao nijedan, a vojnici su Aleksandra pozvali da im bude doživotni vođa.

    Svoju veličinu iskazao je i kroz čovečnost. Nakon jedne od mnogih pobedničkih bitaka, pri povratku u kamp, naišao je na ozbiljno povređenog neprijateljskog vojnika. Kako zbog ozleda nije mogao da ga pomera, Aleksandar je ostao da ga neguje sve do oporavka. Svoju požrtvovanost je pokazivao i prema svojim vojnicima. Kada su grčke trupe bile u pustinji, suočile su se sa nestašicom vode. Uspeli su da nađu koju kap vode za kralja. Gledajući u svoje žedne vojnike, Aleksandar je to malo vode odbio sa rečima: „Ako budem pio sam, moji vojnici će izgubiti hrabrost“.

    Tokom 13 godina njegove vladavine stvorio je jedno od najvećih carstava u istoriji, koje se prostiralo od Makedonije do Indiji, na koju je krenuo sa težnjom da dođe do samog kraja sveta. Kao vladar sa neograničenom vlašću trudio se da u svom carstvu obezbedi blagostanje. Unapredio je trgovinu, finansije, privredu. Bio je okružen pesnicima, umetnicima i filozofima, doprineo je velikom kulturnom razvoju, a posebnu pažnju pridavao je obrazovanju svojih podanika. Bio je poznat kao jedan od najvećih graditelja gradova, kojih je po predanju podigao oko 70.

    Na svom osvajačkom putu, uspeo je da stvori novu eru i promeni razvitak čitavog sveta. Umro je u 32.godini, žudeći za novim pobedama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE