Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Eliksir mladosti

    Grčka je zemlja masline i vina, mediteranske kuhinje koja obiluje svežim voćem, povrćem i plodovima mora. Celokupna grčka kuhinja zasniva se na eliksiru mladosti, čija proizvodnja traje od antičkog vremena. Stoga, nimalo ne čudi podatak da je prosečni životni vek kod Grka 79,5 godina, što je najduže u čitavom regionu jugoistočne Evrope. Najvažnija je pravilna upotreba maslinovog ulja-  jelu se dodaje na kraju kuvanja i njime se preliva salata.

    U novije vreme, kao odgovor na aktuelnu političku situaciju, grčki hotelijeri su uveli ’grčki doručak’ koji se sastoji od proizvoda lokalnog porekla i tako su promovišući domaće, uspeli da smanje korišćenje hrane iz uvoza. Doručak ne može da se zamisli bez njihovog čuvenog feta sira, koji čini ’meze’ i pravi se od kozjeg mleka. Feta je obavezni sastojak grčke salate, koja je podjednako popularna i kod nas.Začini su im posebni fetiš kad je hrana u pitanju – bosiljak, peršun, origano, šafran, cimet, ruzmarin.

    Od mesa se jede piletina, ćuretina, ali i jagnjetina. Ono što nam je zajedničko, a turskog je porekla je musaka, s tim što grčkom dominira povrće. Neizostavni specijaliteti su morski plodovi i riba, koji najlepše idu uz šum talasa i retsinu, domaće belo vino, za koje kažu da se pravi već 2.000 godina.

    Baklava je nezaobliazna kada su u pitanju slatkiši, a svaki region ima svoj način pripreme. Ukoliko rešite da se zasladite bilo gde u Grčkoj, budite spremni na to da je svaka poslastica izuzetno slatka.

    Ako se pak zateknete kod Grka u domu, ugostiće vas krajnje srdačno i gurmanski bogato. I nemojte se iznenaditi ako u tanjiru vidite šest punjenih paprika, po njima je to normalna porcija i priznaćete izazov za vaš stomak. Začini svemu daju šmek, a grčko gostoprimstvo otvara apetit.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE