Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS neće kažnjavati banke koje `poslušaju` poverenika

    Narodna banka Srbije saopštila je da nisu tačne tvrdnje da bi mogla da kazni poslovne banke koje postupe po nalogu Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti i obustave obradu pojedinih podataka o ličnosti.

    To je saopšteno povodom prenetog stava Udruženja banaka Srbije sa sastanka s Poverenikom za zaštitu podataka o ličnosti, u kojem se izražava bojazan da bi NBS mogla da primeni sankcije prema bankama koje postupe prema nalogu Poverenika i obustave obradu pojedinih podataka o ličnosti.

    Narodna banka ističe i da njeni predstavnici nisu pozvani, niti su učestvovali na sastanku između Poverenika i Udruženja banaka, pa nije ni bila u prilici da iznese svoj stav kojim bi se sprečilo iznošenje neutemeljenih pretpostavki o navodnom kažnjavanju banaka ako ne postupe po merama Poverenika.

    "Kao i svojim ranijim saopštenjima za javnost, NBS ponavlja da poštuje ovlašćenja Poverenika i mere koje preduzima prema bankama u skladu sa Ustavom i zakonima, pa se opravdanje za eventualno nepostupanje pojedinih banaka po merama Poverenika ne može tražiti u nadležnostima Narodne banke koje proističu iz njenih kontrolnih funkcija", istakla je centralna banka.

    Narodna banka je ponovila da je od suštinske važnosti da se nakon primene mera Poverenika reše svi praktični problemi u vezi s konkretnim pitanjima, a koja se ne odnose na građane, već pre svega na pravna lica, kao što su ostvarivanje i dokazivanje uvida u lični dokument zastupnika pravnog lica i vlasnika pravnog lica preko 25 odsto kapitala, kao i lica koja su na osnovu kartona deponovanih potpisa ovlašćena da raspolažu sredstvima na računu kod banaka.

    "Rešavanjem ovih pitanja značajno bi se predupredili rizici u vezi sa sprečavanjem pranja novca, koji bi mogli proizaći iz transakcija pravnih lica s nedovoljno transparentnom ili teško dokazivom upravljačkom ili vlasničkom strukturom ili isplata i prenosa novca po nalogu lica koja nisu ovlašćena za raspolaganje sredstvima na računu", istakla je NBS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE