Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Leto prikriva nezaposlenost u Hrvatskoj

    Registrovana stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj očekivano se spustila sa 19,7 odsto u martu na 18,4 odsto u aprilu, označavajući dalji trend povećanja potražnje za sezonskim radnicima u sklopu turističke predsezone.

    Pad broja nezaposlenih osoba u aprilu na 297.088 predstavlja pad broja nezaposlenih na mesečnom nivou od 6,9 odsto. Posledično je i stopa nezaposlenosti niža za 2,7 procentna boda u odnosu na april 2014. godine.

    Uprkos smanjenju na godišnjem nivou, zadržavanje visoke stope nezaposlenosti odraz je dugoročno nepovoljnih kretanja na tržištu rada.

    Naime, broj nezaposlenih, što je u skladu s uobičajenim sezonskim kretanjima, i u aprilu je zabeležio pad i na mesečnom i na godišnjem nivou.

    Međutim, broj aktivnog stanovništva (kojeg čini ukupan broj zaposlenih i nezaposlenih) u martu ove godine je iznosio 1,62 miliona, što na godišnjem nivou predstavlja smanjenje za 4,1 odsto, dok je na mesečnom zabeležen njihov pad trinaesti uzastopni mesec.

    U narednim mesecima očekuje se nastavak pada stope nezaposlenosti s obzirom na očekivani uticaj sezonskog zapošljavanja.

    S druge strane, na nivou 2015. godine, uz očekivanu stagnaciju privrede i izostanak oporavka realnog sektora, nezaposlenost bi mogla da se zadrži na razmerno visokom nivou, dok će hrvatsko tržište rada i dalje karakterisati niska aktivnost i zaposlenost stanovništva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE