Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potrebno veće korišćenje geotermalne energije

    – Izvori geotermalne energije u Vojvodini odavno su potvrđeni  i potrebno ih je više koristiti jer se time može ostvariti niz ušteda – od smanjenja uvoza energenata  i troškova za uvoz fosilnih goriva, a pozitivno bi se uticalo i na životnu sredinu – rekao je na otvaranju skupa “Dani geotermalne energije u Vojvodini 2015” potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov.

    – Srbija bi trebalo da iskoristi iskustva drugih država, kada je korišenje geotermalne energije u pitanju i ovo je dobra prilika da se o tome više čuje i da se za korišćenje geotermalne energije zainteresuju investitori.

    Porečima zamenika direktora Bloka Energetike u Naftnoj idnustriji Srbije Igora Koraća, sa aspekta korišćenja geotermalnih izvora energije prirodni geološki uslovi su veoma povoljni, do sada je ukupno izbušeno 75 bušotina, ali je dobar deo njih je van urbanih sredina, a u eksploataciji je 12.

    – Prosečna izlazna temepratura vode je oko 48 stepeni, a najviša temperatura vode je oko 80 stepeni, u mestu Vrbica, na granici Srbije, Mađarske i Rumunije, – kaže Korać. – Ipak, temperature su dovoljne za korišenje u različite svrhe, a time se mogu ostvariti značajne uštede jer se troškovi za energente smanjuju i do četiri puta. NIS je otvoren za sve oblike saradnje s potencijalnim partnerima spremnim da ulažu u oblast geotermalne energije.

    Treba reći i da je prosečna izdašnost jedne bušotine oko 9,5 litara u sekundi, a da ukupni toplotni potencijal svih bušotina koje se mogu ekspolatisati, odnosno imaju izgrađene sisteme, oko 50 megavati. Ta toplotna energija omogućava supstituciju oko 12.000 tona mazuta po grejnoj sezoni.

     

    Porečima generalnog direktora firme GTN iz Nemačke Petera Zajbta, korišćenje geotermalne energije nosi niz dobrobiti jer je ovaj obnovljivi izvor stalno dostupan, a reč je o veoma čistoj energiji. 

    – U Nemačkoj je sada učešće geotermalne energije u ukupnoj potrošnji energije oko pet odsto, ali nam je cilj da se to uskoro značajno poveća, jer je korist velika – rekao je Zajbt.- U početku je ulaganje veliko, ali se posle toga dugi niz godina obezbeđuje stabilna cena energije.

    Izneti su i najbolji primeri prakse u regionu i Evropi, kao i iskustva Dunavskih regiona u obalsti geotermalne enrgije. Ukazano je i na podršku Evropske unije srpskom energetskom sektoru uz fokus na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. O geotermalnim projektima u Vojvodini iz perspektive francuskih kompamnija spremnih da ulažu u ovaj sektor govorio je generalni dirktor kompanije ESG iz Francuske Žan Žak Graf.

     Učesnici ovog skupa sutra će posetiti opštine Bečej i Sremske Karlovce u kojima će se upoznati s potencijalima geotermalnih voda  i primerima dobre prakse pri njihvom korišćenju.

    Široka primena

    Geotermalne vode Panonskog basena Vojvodine, u skladu s njenim fizičko-hemijskim i geotermalnim odlikama, mogu se koristiti u mnogim opblastima. Pre svega u poljoprivredi za zagrevanje staklenika, u stočarstvu i živinarstvu, za zagrevanje farmi, kao topla tehnološka voda u indistriji, u balneologiji i sportsko turističkim centrima, za zagevanje zgrada niskotemperaturnim sistemima – podno i kalorifersko grejanje, za snabdevanje sanitarnom toplom vodom, u ribarstvu. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE