Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenci i dalje ne žele Hrvate na tržištu rada

    Slovenačka vlada potvrdila je predlog zakona kojim se za još tri godine ograničava pristup slovenačkom tržištu rada za hrvatske državljane, a zakon još treba potvrditi parlament u kojemu vlada premijera Mire Cerara ima većinu.

    To znači da će hrvatski građani do sredine 2018. godine i dalje biti tretirani kao tražitelji zaposlenja iz trećih država izvan EU-a, te će se moći zaposliti samo uz radnu dozvolu poslodavca i odobrenje države koja za strane radnike ima kvote, prenosi Index.hr.

    Kako je objavila vladina kancelarija za informisanje, odluka o produženju ograničenja za hrvatske tražitelje zaposlenja na još tri godine donesena je zbog zaštite slovenačkog tržišta rada na kojem je skoro 120.000 nezaposlenih slovenačkih građana.

    Takvo stanje još uvek zahtijeva oprez iako je ono bolje nego pre dve godine, kad je za Hrvatsku nakon njenog ulaska u EU uvedeno prvo dvogodišnje ograničenje.

    Slovenačka vlada navodi da se Slovenija suočava s problemom strukturne nezaposlenosti, s visokim udelom nezaposlenih među onima s niskim stepenom obrazovanja, te da je čak 24 posto nezaposlenih u grupi od 30. i 39. godine života.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE