Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srednjoškolci iz Niša idu u Berlin

    Učenička kompanija „Green Grafitti” iz Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu, po oceni stručnog žirija osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Beogradu u ponedeljak i utorak.

    Ovi se učenici u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom smese bogate gametima mahovine koja predstavlja ekološku zamenu za sprej grafite za zidove. Nišlije će u julu predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija u Berlinu na kome će učestvovati srednjoškolci iz 35 zemalja. 

    >>>>> Preduzetništvo kao predmet u školama?

    Drugo mesto osvojila je učenička kompanija „Daether Studios” (Gimnazija „Vuk Karadžić“, Trstenik) dok je treće mesto pripalo učenicima iz kompanije „Paradajz” (Ekonomsko-trgovinska škola, Kruševac).

    Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je u ponedeljak proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Delta Siti, dok su u utorak u Klubu poslanika prezentovali publici i žiriju biznis planove. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

    „Cilj naše organizacije je da mladima, kroz partnerstvo sa poslovnim sektorom, pružimo uvid u savremeni način poslovanja koji ih motiviše da razmišljaju proaktivno i svoje ideje sprovedu u delo,“ izjavio je Darko Radičanin, izvršni direktor organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

    Pored nagrada za najbolju učeničku kompaniju, dodeljene su i nagrade Preduzetnikus za najboljeg profesora godine (Ana Ivić Veljković, Pravno-poslovna škola, Niš) i najboljeg poslovnog volontera godine (Snežana Stanojević, Societe Generale banka).

    Takmičenje je organizovala Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Societe Generale banke, Ministarstva omladine i sporta, programa Pokreni se za budućnost, Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Ministarstva privrede i kompanija BASF, Algotech i Ernst and Young.

    Dostignuća mladih u Srbiji je nevladina organizacija koja već 10 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva u školama širom Srbije i jedna je od 123 nacionalne organizacije u okviru globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE