Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako se spremiti za razgovor za posao

    Intervju može predstavljati veliki stres naročito ako je u pitanju posao koji zaista želite. Koja god da je pozicija u pitanju, od početničkog do top menadžera, nije prijatno imati konkurenciju i pričati sa nekim ko konstantno promatra vaše odgovore, držanje i razmišljanja. Postoji nekoliko načina na koji se možete pripremiti.

    Pitanja o ponašanju

    U tom trenutku, jedino što je bitno ispitivačima je kako se vi, kandidati za posao, snalazite u kriznim situacijama i kako funkcionišete kada ste pod stresom. Zavisno od pozicije, jedno od pitanja može biti u vezi sa vašim reakcijama na nervoznog klijenta ili način na koji ćete uskladiti ono što je najbolje za vašu kompaniju sa željama kupca.

    Sve je dodatno nelagodno kada znate da je većina pitanaj postavljena tako da vam se nađe greška i da se otpišete sa dugačkog spiska kandidata. Kada su pitanja o ponašanju u pitanju najbolje je da kandidat pruži smišljene odgovore koje će dovesti u vezu sa stvarnim iskustvom. Ovako izgledaju neka od tih pitanja:

    -Ispričajte nam nešto o situaciji u kojoj ste morali da kažete „ne“ klijentu jer bi „da“ stvorilo dosta problema za njega ili vašu kompaniju.

     -Šta biste uradili kada bi vam nadređeni rekao da sklopite ugovor za koji znate da ne bi doprineo dobro vašoj mušteriji?

    -Ukoliko biste bili u kontaktu sa ljutom i razdražljivom osobom koja je vaš klijent, kako biste umirili situaciju?

    -Ispričajte nam nešto o situacjama kada su vaše kolege javno kršile politiku firme i šta ste uradili u tim situacijama?

    Situaciona pitanja

    Ovaj vid pitanja je veoma sličan prethodnom ali zahteva da imate realno iskustvo o kojem ćete pričati. Ukoliko ste početnik na tržištu rada ovakva pitanja mogu biti pravi izazov. Ukoliko ste ipak u dodiru sa situacionim pitanjima navedite primere iz života ili školskih dana. Kada shvatite da ste se „zapetljali“ ili da je pitanje preteško da biste dali improvizovan odgovor, najbolje je iskreno priznati da do sada niste imali iskustva sa takvim situacijama.

    Istinitost je na ceni kada je intervju za posao u pitanju. Najbolje bi bilo da zaista date primere iz prakse ali ukoliko ih nema, ne zaboravite da je izmišljanje nešto najgore u šta se možete upustiti jer ukoliko vam postave neka potpitanja naći ćete se u neprijatnoj situaciji. Evo nekih situacionih pitanja koja možete čuti na intervjuu:

    -Koji je naveći izazov sa kojim ste se susreli do sada, kako ste ga rešili i šta ste naučili iz svega toga?

    -Koji je najveći posao koji ste do sada zaključili, kako ste to uradili i koji vaš potez vas je odvojio od konkurencije?

    -Da li ste ikada bili u situaciji da birate između etike i novca? Kako ste rešili ovu situaciju?

    Pripremite se za teška pitanja

    Nije loša ideja pretražiti Internet kako biste se upoznali sa potencijalnim pitanjima za intervju. Sa druge strane, možete pročitati stotine pitanja koje nikada nećete čuti na razgovoru za posao. Teško je sva zapamtiti i imati naučen odgovor na svako.

    Najbolje je da pitanja grupišete po kategorijama. Na ovaj način možete pomoći sebi u pripremi za razgovor za posao:

    1. Nervozni klijent

    2.Šta je najbolje uraditi

    3.Kako izaći na kraj sa kolegama koje su teške za saradnju

    4.Kako izaći na kraj sa oholim šefom

    5.Vođenje brige o podređenima

    Na kraju, prevelika priprema za intervju često se ispostavi za grešku. Znaćete da grešite ukoliko vam se u glavi napravilazbrka bezbroj pitanja i mogućih odgovora, iz čega ne može da proistekne smislena rečenica.

    Najbolji savet za vas bio bi- verujte u sebe. Opustite se i budite sigurni u to da ste spremni kako bi menadžeri koji vas zapošljavaju znali da ste ozbiljni u vašem interesovanju za određenu poziciju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE