Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za Žeželjev most još 2,5 miliona evra

    U Železnicama Srbije su potpisana dokumenta o nastavku izgradnje Žeželjevog mosta u Novom Sadu, čime se obezbeđuje oko 2,5 miliona evra za završetak mosta koji bi trebalo da bude deo pruge Beograd-Budimpešta.

    Previđeno je da most bude završen za 17 meseci, a za dodatna tri meseca bi trebalo da budu urađena demontaža privremenog, pontonskog mosta, rečeno je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja dokumenata.

    Aneks osnovnog ugovora o izgradnji Žeželjevog mosta, zatim Memorandum o razumevanju, Ugovor o načinu prenosa sredstava za finansiranje projekta i ugovor o finansiranju za 2015. godinu, potpisali su generalni direktor Železnica Miroslav Stojčić, predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predstavnik izvođača radova.

    Izvođač radova je špansko-italijanski konzorcijum Azvi-Tadei-Horta Koslada, a problemi u obnovi mosta su nastali zbog dodatnih radova, koji su uvećali cenu ugovorenog posla.

    Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je prisustvovala potpisivanju, istakla je da očekuje da se odmah izvođači radova pojave na mostu i nastave radove.

    Dodala je da je zbog toga što je bilo zastoja u izgradnji mosta godišnji gubitak bio četiri miliona evra, odnosno od 2011. je gubitak bio 16 miliona evra.

    Pajtić je kazao da je Žeželjev most projekat od nacionalnog značaja i da oko njega ne sme da bude dnevno političke debate. Podsetio je da je Pokrajinska vlada 2011. odlučila da obezbedi dve trećine potrebnog novca za izgradnju mosta, što je 12,7 miliona evra, i da je sada dodatno dala dva miliona evra da most bude završen.

    Šef delegacije EU u Srbiji Michael Davenport je rekao da je EU bespovratno dala 30 miliona evra za drugu fazu izgradnje mosta i da će dati novu donaciju od četiri miliona evra za pristupne saobraćajnice. "Most je od velikog značaja i za region. EU želi da podstakne razvoj infrastrukture u regionu", istakao je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE