Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    STO protiv robne deklaracije o poreklu mesa

    Nalepnice koje se stavljaju na pakovanja mesa u maloprodaji u Sjedinjenim Američkim Državama, na kojima piše odakle je stoka, gde je gajena i zaklana, moraće ubuduće da se izostave s pakovanja ili da se njihov sadržaj sasvim izmeni, odlučila je u ponedeljak Svetska trgovinska organizacija (STO).

    Kancelarija trgovinskog predstavnika SAD je saopštila da je STO odbacila žalbu SAD, smatrajući da to što SAD na pakovanjima mesa navode da je ono iz Kanade ili iz Meksika, dovodi te zemlje u nepovoljan položaj na tržištu.

    Vlada SAD je već jednom izmenila nalepnice, pokušavši da se povinuje obavezama STO.

    Sekretar za poljoprivredu, Tom Vilsak je rekao da će Kongres SAD morati da odluči kako će postupiti: da li će se SAD povinovati odluci STO, ili neće, a u tom slučaju sledi odmazda dve susedne zemlje, u vidu ekstra carinske tarife na američku robu.

    Odluka STO je pobeda za američke prerađivače mesa koji su ranije saopštili da su im nalepnice teret i odmah zatražili njihovo ukidanje.

    Kanada i Meksiko su izdali zajedničko saopštenje u kojem takođe pozivaju SAD da ukinu nalepnice i kažu da će, ako se SAD ogluše o taj njihov zahtev, tražiti odobrenje STO za mere odmazde protiv američke robe.

    Kanadske i meksičke poljoprivredne i trgovinske uprave smatraju da američke nalepnice o zemlji porekla "segregriraju" u radnjama meso iz te dve zemlje što je "štetno za lanac snabdevanja u Severnoj Americi, a štetno je i za proizvođače i prerađivače u sve tri zemlje".

    Američko udruženje poljoprivrednika (The National Farmers Union) koje je podržalo nalepnice o zemlji porekla, smatra da je bolje o tom sporu pregovarati, nego da Kongres odluči sam.

    Kongres je uveo nalepnice zakonima o poljoprivredi iz 2002. i 2008. godine, uglavnom na zahtev stočara sa severa SAD, kojima su kanadski stočari jaka konkurencija.

    Prvobitno, na američkim etiketama je pisalo samo "Proizvod SAD" ili "Proizvod SAD i Kanade", ali je STO odbacila taj pristup 2012. godinе.

    Potom su američke nalepnice izmenjene i tekst je postao precizniji u pokušaju da ga STO odobri. Tako, za sada, na etiketama, na primer, piše da je životinja od koje je meso, "oteljena u Meksiku, odgajena i zaklana u SAD" ili "oteljena, odgajena i zaklana u SAD".

    STO je te revidirane nalepnice odbacila prošle godine, a u ponedeljak je odbacila tadašnju žalbu SAD na u odluku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE