Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vraćeno 44.000 kreditnih kartica

    Broj kreditnih kartica u aprilu je smanjen u odnosu na kraj decembra za oko 44.000, građani se sve manje zadužuju kod bankara jer ne mogu da izađu na kraj sa ratama.

    Prema poslednjim podacima Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije, docnja stanovništva za iskorišćeni plastični novac dostigla je 18 odsto i veća je za gotovo dva procenta veća nego na kraju decembra.

    Glavni razlog za sve teže izmirenje obaveza su smanjene plate, gubitak posla, ali i visoke bankarske kamate za korišćenje kreditnih kartica koje iznose od 24 do 30 odsto na godišnjem nivou za klijente banke. Za ostale građane one dostižu i 50 odsto.

    Narodna banka Srbije je posle pritiska na banke da smanje kamate na dozvoljeni minus, najavljivala da će tražiti od bankara da umanje i interes za korišćenje kreditnih kartica. Zasada od toga nema ništa. Jake kamate na kreditne kartice bankari pravdaju visokom cenom po kojoj se zadužuju.

    Broj kreditnih kartica u aprilu je smanjen u odnosu na decembar za oko 44.000 i sada ih ima 1,12 miliona, navodi Kreditni biro. Njih koristi 891.894 građana. Odobreni limit je nešto veći 81,4 milijarde, ali je iskorišćenost svega 35,3 milijardi dinara. U otplati rata kasni se kod ukupno 84.485 kreditnih kartica.

    Ukazujući na razloge zbog kojih sve manje građana koristi kreditne kartice, ekonomista Mlađan Kovačević, kaže da oni teže otplaćuju svoje obaveze prema bankama, kako za kredite, tako i za druge vrste zaduženja, poput onih sa kreditnih kartica.

    Mnogi, međutim, žive koristeći kartice za kupovinu u trgovinama, a to otplaćuju ratama. Ali, otplata ide sve teže, prihodi se smanjuju, a kamate su previsoke. Banke, takođe, već godinama ne smanjuju svoje marže koje zaračunavaju za kreditne kartice, kao ni prateće troškove.

    Tako, na primer, ukoliko neko ima limit na zaduženje od 50.000 dinara na kreditnoj kartici i potrošio je celokupan iznos svakog meseca mora da uplati ratu od najmanje pet odsto od duga. To je 2.520 dinara. Od toga, bankarska kamata iznosi minimum 850 dinara, dok je ostalo na raspolaganju. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE