Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sertić: Raskinut ugovor sa 60 investitora

    Ministar privrede Željko Sertić rekao je da je država raskinula ugovore sa 60 investitora, jer nisu ispoštovali postavljene uslove.

    “Važno je da svi koji se prijavljuju za podsticaje ne shvataju da je to poklon od države. Ne, država daje podršku kompaniji da se razvija i da ide dalje. Svakako da je rizik na kompaniji, menadžmentu i zaposlenim”, rekao je Sertić.

    Ministar kaže da je u postupku provere kroz Nacionalnu službu za zapošljavanje još 70 kompanija, kako bi se proverilo da li je zaposlen definisani broj ljudi i da li je ispunjen investitcioni program. Rezultate tih kontrola očekuje veoma brzo.

    Sertić je takođe rekao da će novim zakonom o ulaganjima biti potpuno izjednačeni strani i domaći investitori, i napomenuo da je i ranije postojala mogućnost i praksa da i domaće kompanije dobiju sredstva, i da je određeni broj njih i dobio ta sredstva.

    Međutim, kako kaže, problem je u garanciji, jer za sredstva koja se dobijaju iz budžeta mora postojati garancija preduzeća.

    “Dakle, kompanija mora biti kvalitetno finansijski sposobna da može da da određenu vrstu garancije. Te garancije su najčešće bankarske, gde banke garantuju da u slučaju kršenja ugovora Vlade i investitora iz bilo kog razloga, Vlada može da ih naplati”, rekao je Sertić.

    Sa druge strane, kako je rekao, za mala preduzeća se prave druge vrste podrške koje će biti primerene njihovoj snazi, gde će moći da računaju ne samo na bankarska sredstva po visokim kamatama.

    Takođe je istakao važnost prošle godine reaktiviranog Fonda za razvoj, preko kojeg je do sada plasirano više od 26 milijardi dinara.

    “Ono na šta sam ja ponosan i svi moji saradnici je to da ni jedan kredit nije dobijen “preko veze” – poznanstva političkog, prijateljskog, familijarnog, bilo kog. Svaka kompanija koja je dobila sredstva iz fonda je imala svoj biznis plan, imala obezbeđenje, vrlo jasan plan investicija i pravaca u kojima će se razvijati”, rekao je Sertić.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE