Znaš molekularnu biologiju, ali kakva si u pravljenju pice?

Potraga za poslom na Sajmu zapošljavanja u Beogradu, za veliki broj visoko obrazovanih se završila kao veliko razočarenje, kad su od NZS dobili savet da se prekvalifikuju u pica majstore.

Onima koji ni uz fakultetsku diplomu godinama ne uspevaju da nađu posao, Nacionalna služba za zapošljavanje je savetovala da se prekvalifikuju – u pica majstore, pišu 24sata.

Ja sam diplomirani molekularni biolog i fiziolog i dugo tražim posao. Do sada sam samo volontirala i to u Institutu za kukuruz. Poslala sam oko 100 prijava za posao i ne samo da me niko nije zaposlio, već me nijednom nisu pozvali ni na razgovor.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje su mi predložili da se prekvalifikujem u pica majstora. Očajna sam, pa ću na kraju pristati i na to, ispričala je za 24 sata Nevenka N., jedna od mnogih nezaposlenih koja je posetila sajamu.

Sličnu priču ima i diplomirani filolog S. P. koji posao traži više od pet godina. Završila sam kineski jezik na Filološkom fakultetu i tražim posao već godinama. U NZS kažu da mi je jedina šansa za posao da postanem pica majstor. Moraću da se prevalifikujem, navodi S. P.

Jednodnevni Sajam zapošljavanja u Beogradu najavljivan je kao prilika da ukupno 1.717 ljudi različitih zanimanja i obrazovnih nivoa, pronađu odgovarajući posao.

Pica majstori u Beogradu u proseku zarađuju i više od 50.000 dinara mesečno, a da u ovoj branši posao sve češće nalaze oni kojima to nije struka, govori i slučaj mašinovođe koji se ovim poslom bavi već 11 godina.

Moram priznati da je potreba za pica majstorima zaista velika. Ne treba puno kapitala da se pokrene posao, pa se samim tim otvara puno picerija, objašnjava Milivoje V.

Iako dobro plaćen, ovaj posao nimalo nije lak, posebno ne leti kad je posao u jeku, a pored vrelih peći se provodi i do 10 sati dnevno. Ipak, veština se u osnovi može savladati brzo, ali je za dovođenje do savršenstva potrebno i par godina.

Italija traži 6.000 pica majstora

Uprkos ekonomskoj krizi, Italijani oklevaju kad treba da se zasuču rukave – pa čuvene italijanske pice u srcu Italije prave sve češće prave stranci, a trenutno postoji potreba za 6.000 pica majstora. U ovoj zemlji se godišnje pojede oko tri milijarde pica.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE