Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko su `divni` kupci Avala filma?

    Sednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje nije dala odgovore na važna pitanja ko je kupac Avala filma i čiji kapital stoji iza firme Filmski Put.

    Maratosnka sednica Odbora, koja je u ponedeljak trajala više od četiri sata, nije dala odgovore na važna pitanja koja su poslednjih meseci bila velike teme svih medija. Ostalo je nepoznato i zašto su prodata producentska prava na filmove koji pripadaju baštini, kao i kako se desilo da Ministarstvo kulture na dan prodaje krivca "otkrije" u Jugoslovenskoj kinoteci.

    Ministar kulture Ivan Tasovac ostao je "dosledan" tvrdnjama da "Ministarstvo kulture nije bilo nadležno za Avala film u stečaju, da prodajom nije ugrožena filmska građa, da je Ministarstvo zabrinulo to što Kinoteka nije obavila sve što je bilo u njenoj dužnosti, a što je otkrio Nadzorni odbor, ali je koincidencija da se to dogodilo baš 22. aprila, na dan prodaje Avala filma.

    Kinoteka je poslednji put osamdesetih godina proglasila filmove za kulturno dobro od izuzetnog značaja, utvrđeno je i da nema centralnog registra, a Nadzorni odbor Ministarstva kulture biće poslat i u druge ustanove koje se bave zaštitom kulturnih dobara, rekao je Tasovac.

    Demantujući razloge za "intervenciju" ovog odbora, direktor Kinoteke Radoslav Zelenović istakao je da se "igrani film ne štiti kao posebno kulturno dobro i da nikada u istoriji Kinoteke film nije štićen kao posebno kulturno dobro, već se kao izuzetno kulturno dobro štiti arhivska građa".

    On je demantovao i druge tvrdnje Tasovca, i zatražio od direktora Agencije za privatizaciju, Ljubomira Šubare, koji je takođe bio prisutan, da konačno objavi ko je novi vlasnik nekada najveće filmske kompanije na Balkanu.

    Javnost još ne zna ko stoji iza firme Filmski Put, i kome je prodat filmski fond Avala filma, što je nedopustivo. Ne postoji nijedan jedini razlog da se transparentno ne objavi njegovo ime, rekao je Zelenović.

    Na razočarenje novinara, i direktor Agencije za privatizaciju izneo je stare floskule, ali sa novim zaključkom: "Sa Avala filmom napravljen je fenomenalan posao za Srbiju, jer će od 980 miliona dinara, za koliko je prodat, u državni budžet otići 340 miliona. Divim se ljudima koji su spremni da plate toliki iznos za 208 komercijalnih igranih filmova."

    O tome ko su ti "divni ljudi" iz Filmskog Puta, zašto se krije njihov identitet i igraju "žmurke" u javnosti, Ljubomir Šubara nije bio spreman da govori.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE