Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sindikati zgrću pare

    Dok privreda grca u dugovima, borci za prava radnika zgrću pare. Oko 7.500 raznih sindikalnih organizacija u Srbiji za godinu dana uspelo je da zaradi pola milijarde dinara.

    Prema završnim računima za prethodnu godinu, ukupno 7.517 sindikata ostvarilo je tokom 12 meseci prihode od 7,62 milijarde dinara, pišu Novosti.

    Međutim, i na troškovnoj strani iznos je gotovo isti, pa su zabeleženi ukupni rashodi od 7,12 milijardi dinara. Sindikati, u globalu, posluju sa pomenutom dobiti, u iznosu od 500 miliona dinara.

    Ovaj rezultat ipak je manji za osam odsto u odnosu na godinu pre. Sa neto dobitkom je poslovalo 4.598 sindikalnih organizacija, a sa neto gubitkom njih 1.867, ističe se u godišnjoj analizi Agencije za privredne registre. U isto vreme neto finansijski rezultat nisu iskazale 1.052 sindikalne organizacije.

    Uvid u završne račune pojedinačnih sindikalnih organizacija u Srbiji je posebna priča. Registar sindikalnih organizacija ne vodi se pri Agenciji za privredne registre, tako da javnost teže može da pristupi finansijskim izveštajima pojedinačnih sindikata.

    Drugi problem je to što završne račune, jednom godišnje, dostavljaju i centrale sindikalnih organizacija, njihovi delovi organizovani kod poslodavaca, zatim po opštinama, pa i po delatnostima. Pojedina lokalna javna preduzeća, čak, imaju i više od 10 sindikalnih organizacija.

    Jedinstveni sindikat Telekoma u 2013. godini ostvario je dobit od 29,54 miliona dinara, dok su mu poslovni prihodi bili 63,5 miliona dinara. Ova organizacija ima dvoje zaposlenih.

    Reprezentativni Sindikat radnika EPS, sa sedištem u Beogradu, ostvario je poslovne prihode od 46,12 miliona dinara, dok je profitirao sa čak 22,76 miliona dinara dobiti. Ima nula zaposlenih.

    Granski sindikat Železnice ima daleko skromnije rezultate, sa prihodom od tri miliona i profitom od svega 48.000 dinara.

    Pretragom sindikalnih računa Pošte Srbije, u registru finansijskih izveštaja, dolazi se do spiska 26 organizacionih jedinica. Jedan od njih, Sindikat PTT Srbije – glavni odbor u Beogradu, prihodovao je pre godinu dana 34,7 miliona dinara, a upisao dobit od 637.000 dinara.

    U 2013. godini kumulirani gubici sindikalnih organizacija povećani su za 12,7 odsto, te iznose 334 miliona dinara, ističu u APR. Pri tome, gubitke do visine kapitala u iznosu od 247 miliona dinara iskazalo je 1.675 sindikata, a gubitke iznad visine kapitala 204 sindikata i oni iznose 87 miliona dinara.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE