Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Do jula rešenje za 338 preduzeća

    Ministar privrede Željko Sertić kaže da na privatizaciju trenutno čeka 526 preduzeća, od čega će se do 1. jula rešiti situacija za njih 338. Prognoze za Srbiju se poboljšavaju, ističe ministar finansija Dušan Vujović.

    Prema Sertićevim rečima, reč je o preduzećima za koje je pokrenut stečaj, 10-ak obustava prodaja, mali broj firmi sa područja KiM čija sudbina će se rešavati u skladu sa Briselskim sporazumom, deo preduzeća koji prelaze u vlasništvo Srbijavoda zbog značaja za vodoodbranu, i nekim veterinarskim stanicama za koje lokalne samuprave traže prebacivanje u njihovo vlasništvo.

    On je, na konferenciji Saveta stranih investitora, istakao da ističe rok za objavu oglasa za 72 medijska preduzeća, koja ukoliko se to ne učini ili prelaze u ruke zaposlenih ili se gase.

    "Od 188 preduzeće koja ostaju nakon 1. jula, nažalost, najveći broj će morati da prođe kroz ozbiljne promene, a jedan deo kroz stečaj", rekao je on.

    O jednom broju firmi se razgovora sa Svetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, kako bi se obezbedilo da njihovo urušavanje ne utiče na ceo ekonomski život u Srbiji, potvrdio je Sertić, dodavši da će to biti definisano do ponedeljka.

    Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da se ekonomske prognoze za Srbiju poboljšavaju, pošto je bio prognoziran pad BDP od 0,5 odsto, dok je nova procena MMF da će biti nula odsto.

    "Nakon četiri meseca ukupna primanja u ekonomiji su nepromenjena, povećanje u privatnom sektoru je u potpunosti nadomestilo pad u državnom sektoru", rekao je on. Naplata poreza na primanja je 100,1 odsto, a doprinosa 99,7 odsto, rekao je on, navodeći da je prerađivačka industrija u porastu.

    Kada je reč o planiranim reformama, naveo je da je formirana radna grupa koja priprema koncept zakona kako bi se napravio jasan sistem koji bi omogućio da podaci o svim nametima budu dostupni investitorima na jasan i transparentan način.

    Naveo je da je plan da se napravi sistem balansiranih budžeta za lokalne samouprave i uvedu podsticaji za efikasno korišćenje sredstava. "U narednih mesec dana imaćemo i plan transformacije Poreske uprave", rekao je Vujović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE