Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fokusirani na privlačenje malih i srednjih preduzeća

    Prilikom prošlogodišnjeg intervjua za BIZLife specijal Biznis partneri Srbije – Francuska 2014, Patrick Collin, predsednik Francusko-srpske privredne komore (CCIFS) i predsednik Izvršnog odbora Findomestic banke je bio mišljenja da Srbija postaje stabilna demokratska država čije tržište neprekidno raste, ali svakako da postoje oblasti koje bi trebalo dodatno unaprediti kako bi se obezbedila zaista povoljna poslovna klima. „Mišljenja sam da bi takvo poslovno okruženje dodatno podstaklo interesovanje francuskih preduzeća za tržiste Srbije, jer su francuska preduzeća po pravilu veoma oprezna kada se radi o ulaganjima na stranim tržištima“ , rekao je tom prilikom sagovornik BIZLife.

    Ističe se da je nedavni dogovor Srbije sa MMF-om signal stranim investitorima da je u pitanju tržište sigurno za investiranje. Da li se slažete sa ovom ocenom?

    Nema sumnje da je trogodišnji aranžman sa MMF-om pozitivan signal koji je, od strane zapadnih investicionih fondova i Svetske banke, stigao pre svega kao povoljan odgovor na rezultate fiskalne politike koju spovodi srpska Vlada. U tom smislu, to je još jedan od pokazatelja dobre saradnje Srbije sa međunarodnim institucijama, a sa druge strane i vid ’osiguranja’ ukoliko dođe do nepredviđenih negativnih okolnosti, bilo na domaćem ili na svetskom tržištu, s obzirom da je reč o aranžmanu iz predostrožnosti. Dakle, to de fakto jeste zeleno svetlo stranim, ali i domaćim investitorima da investiraju, a ujedno i prilično pouzdana naznaka da će u narednom periodu srpsko tržište biti stabilno.

    To je naravno, dobra vest i za francuske investitore, ali ne treba smetnuti s uma činjenicu da aranžman sa MMF-om podrazumeva trogodišnji proces i jedan vrlo ambiciozan plan reformi na koje se Vlada obavezala, te u tom smislu i investitori su predostrožni i prate aktuelne ekonomske pokazatelje.

    Vaša ocena je bila da reforme koje preduzima Vlada Srbije treba da budu još jače u budućnosti i da predstavljaju prioritet za obezbeđivanje pogodnog investicionog tla. U kojoj meri je Vlada ispunila očekivanja francuskih kompanija u poslednjih godinu dana u pogledu reformi?

    Stvari su u jednom trenutku išle vrlo dobro, ali prošle godine su se desile i poplave koje su nanele veliku štetu građanima i privredi. Ti nemili događaji su zaustavili reforme na nekoliko meseci, a Srbiju koštale skoro dve milijarde evra, po izveštajima srpske Vlade. Međutim, država je adekvatno odgovorila na tu kriznu situaciju u čemu je imala podršku ukupne svetske i domaće javnosti, ali i francuskih privrednika i naših članova. Gotovo sto odsto francuskih kompanija koje su nakon 2000. godine došle i investirale u Srbiju, tu su ostale i dan danas, i aktivno se uključile u saniranje posledica poplava, ujedno pružajući i druge vidove pomoći Srbiji. To dovoljno govori o njihovom angažovanju na ovom tržištu.

    Poboljšanja sada jesu osetna i verujemo da će reforme ići planiranim tokom iako bismo svi želeli da to bude što je brže moguće. Na ritam reformi pozitivno utiču i pregovori Srbije sa EU, a motivisanost francuske strane konkretno se oseća u značajnom razvoju bilateralnih odnosa, posebno nakon susreta dva premijera tokom prošle godine.

    Komora je prema vašim rečima poseban potencijal za investiranje francuskih kompanija videla u sektorima agrobiznisa i infrastrukture, kao i u sektorima energetike i novih informacionih tehnologija. Da li su to i dalje oblasti za koje se najviše interesuju francuske kompanije?

    Mi smo kao Komora posebno fokusirani na privlačenje malih i srednjih preduzeća, jer upravo su one pokretači privrede i razvoja. Svakodnevno nas kontaktiraju kompanije iz Francuske i traže različite informacije o poslovanju u Srbiji. Interesantno je da je broj takvih upita u 2014. godini bio skoro tri puta veći u odnosu na godinu pre, što se objašnjava pre svega prošlogodišnjim početkom pregovora za pristupanje Evropskoj uniji, ali i poboljšanim imidžom Srbije u Evropi i razvojem bilateralnih odnosa sa Francuskom.

    Prilikom posete Manuela Valsa, premijera Francuske, Srbiji potpisano je šest protokola o saradnji, i to iz oblasti saobraćaja i infrastrukture, velikih projekata poput aerodroma ili metroa, iz oblasti zaštite životne sredine, elektroprivrede i javno-privatnih partnerstava. Projekti koji iz njih proizilaze idu polako svojim tokom.

    Da li su možda francuske kompanije zainteresovane za kupovinu na primer Telekoma, Dunav osiguranja, Aerodroma ili na primer za neku od firmi kao što su Azotara, Galenika…?

    Mi smo te informacije u nekoliko navrata prosleđivali potencijalnim investitorima kroz našu mrežu kontakata u Francuskoj. Bilo je kompanija koje su izrazile zainteresovanost te se nadamo da će među 60 prijava koliko je za sada prihvatila Agencija za privatizaciju biti i francuskih kompanija. Podsećamo da su Francuzi posebno zainteresovani za javno-privatna partnerstva u čemu imaju veliko iskustvo i znanje, a takve projekte su već spovodili i u zemljama regiona. O takvoj vrsti saradnje bilo je reči i tokom posete koju smo nedavno organizovali za delegaciju velikih francuskih preduzeća iz sektora železničkog saobraćaja. Postoje razni načini i rešenja koja se primenjuju u evropskim zemljama, a koje bi sa istim kvalitetom mogli da se primene i u Srbiji, bilo da je reč o transportnim infrastrukturama ili projektima iz drugih sektora.

    Zadovoljstvo nam je i što možemo ovom prilikom da najavimo da u Srbiju dolazi i velika francuska kompanija Hutchinson koja se bavi proizvodnjom proizvoda od kaučuka i termoplastičnih materijala za automobilsku industriju. Njihov pogon će biti smešten u Rumi, a već je potpisan memorandum o saradnji sa tamošnjim predstavnicima lokalne samouprave.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE