Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska uvozi radnike

    Dok mnogi Hrvati posao traže u Evropskoj uniji, sve je više državljana drugih članica koji dolaze u Hrvatsku da rade, kao rezultat hrvatskog članstva u EU.

    To se posebno odnosi na pogranična područja, posebno na Varaždinsku i Međimursku županiju. Među strancima koji tu rade najviše je Mađara, kojima za rad u Hrvatskoj od 1. jula 2013. nisu potrebne dozvole, piše Jutarnji list.

    Poslodavci su izjavili za Jutarnji da su strane radnike zaposlili u trenutku kada su u izuzetno kratkom roku preuzimali novi projekt, na kome danas radi gotovo hiljadu radnika.

    Istovremeno, mnogobrojne firme iz severne Hrvatske počinju da se pripremaju za zapošljavanje slovenačkih državljana.

    List podseća da je zvanična Ljubljana, ulaskom Hrvatske u EU, zadržala ograničenja zapošljavanja hrvatskih radnika, pa je i Zagreb odgovorio istom merom. Od jula bi, međutim, Slovenija trebalo da ukine ta ograničenja, pa bi i Hrvatska isto postupila.

    Zbog toga u firmama iz severne Hrvatske, posebno iz građevinskog sektora, raste interes za zapošljavanje Slovenaca.

    Ističući da postoji više razloga što se hrvatski poslodavci sve više okreću uvozu radne snage iz inostranstva, konsultant za preduzetničke zone Slobodan Mikac je naveo da je, uprkos velikoj nezaposlenosti, u Hrvatskoj osetan nedostatak kvalifikovane radne snage.

    Na zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj utiče i teško stanje na tržištu rada Slovenije i Mađarske. Iako je stopa nezaposlenosti znatno manja nego u Hrvatskoj, nezaposlenost je velik problem i u tim zemljama.

    Dok su migracije u prvim godinama članstva uglavnom išle prema Zapadu, s vremenom su postale dvosmerne, pa danas puno zapadnjaka živi i radi u novim članicama Unije, a to posebno važi za njihove prestonice – Varšavu, Prag, Bratislavu i Budimpeštu, naveo je list.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE