Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ombudsman: Najviše pritužbi na kršenje prava na radu

    Pokrajinski ombudsman saopštio je danas, povodom Međunarodnog praznika rada -1. maja, da se gotovo 10 odsto pritužbi građana toj instituciji tokom 2014. godine odnosilo na kršenje i nemogućnost ostvarivanja prava po osnovu radnog odnosa.

    Zaštinik građana je naveo da je u oblasti ravnopravnosti polova udeo ovakvih pritužbi veći od 22 odsto, a sa pritužbama na mobing taj procenat prelazi jednu četvrtinu.

    "Pored mladih i osoba kojima je ostalo još nekoliko godina do penzije, trudnice i porodilje spadaju među one kojima se najčešće krše prava po osnovu radnog odnosa", piše u saopštenju.

    Osim ovoga, ombudsman je upozorio da zbog ekonomske krize i velike ponude radne snage, građani često pristaju na nepovoljne uslove zapošljavanja i rada.

    "Pritužbe građana se najčešće odnose na to da poslodavci prilikom zapošljavanja postavljaju uslove koji nisu u skladu sa propisima, a na koje građani pristaju kako bi obezbedili makar egzistencijalni minimum", upozorava se u saopštenju.

    Dodaje se da se radni odnos često počinje bez uvida u ugovor o radu, pojedini poslodavci ne isplaćuju zaradu zaposlenima, a često im ne uplaćuju ni doprinose, zaposleni ne mogu da ostvare prava na dnevni odmor, godišnji odmor ili odsustvo sa rada zbog bolesti.

    "Zaplašeni da im neće biti isplaćen ni minimum zarade, zaposleni se često ne obaziru ni na fizičke i materijalne uslove rada, što se kasnije odražava na njihov učinak, motivaciju i zdravstveno stanje", upozorio je ombudsman.

    Dodaje se da ovakvo stanje pogoduje isključivo bahatim poslodavcima, te da hitno treba da se menja praksa u radu inspekcija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE