Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grčka razmatra prodaju luka

    Grčka vlada razmišlja o prodaji udela u dve najveće luke kao ustupak da se postigne dogovor sa kreditorima i tako "otključa" finansijske međunarodne fondove.

    "Pregovarački tim želi dogovor sa kreditorima i mi smo spremni da prodamo 51 odsto vlasništva luka Pirej i Soluna. Ovo nije odlučeno, ali da bi postigli dogovor s kreditorima, možda to uradimo", rekao je neimenovani vladin zvaničnik, a prenosi agencija Reuters.

    Ranije ovog meseca, grčki ministar ekonomije Jorgos Statakis rekao je da vlada ne planira prodaju većinskog paketa deonica, odnosno 67 odsto vlasništva luke Pirej, već će tražiti investitore za zajedničko ulaganje s tim da Grčka zadrži značajni udeo u vlasništvu.

    Izbacivanje s tržišta i brzo ponestajanje gotovine za plate, servisiranje kredita i otplate obveznica pre roka dospeća, ostavilo je Atini samo nekoliko dana za postizanje dogovora o tako potrebnim finansijskim sredstvima za reforme.

    Nova levičarska vlada grčkog premijera Alexisa Tsiprasa nastojala je da poništi bitne delove programa za spas grčke ekonomije, nazvavši "kriminalom" prodaju strateških grčkih nacionalnih dobara.

    Međutim, navodi agencija Reuters, velika potreba za finansijskim sredstvima od svojih partnera iz evrozone i od Međunarodnog monetarnog fonda zahtevaju političke ustupke Atine i "omekšani" stav grčke vlade, pre nego što se kreditori saglase i puste preostala sredstva za spas Grčke.

    Istovremeno, rejting agencija Moody's dodatno je u snizila kreditni rejting Grčke zbog "velike neizvesnosti" može li Atina postići na vreme novi sporazum sa kreditorima i ispuniti nadolazeće dužničke obaveze.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE