Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Železnice oštetile budžet za 65 miliona evra

    Obnova šinskih vozila za potrebe Železnica Srbije oštetila je budžet za oko 65 miliona evra, zbog nenamenski potrošenih sredstava i neizmirenih poreskih obaveza pet remontera.

    Za nabavku i remont šinskih vozila u poslednjih 10 godina potrošeno je oko 10 milijardi dinara ili oko 100 miliona evra, utvrdio je Savet za borbu protiv korupcije, pišu Novosti.

    U Železnicama nisu bili spremni da komentarišu izveštaj Saveta, a ističu da će oglasiti saopštenjem, tek kada sve sagledaju ukoliko to smatraju potrebnim.

    Savet je pratio finansiranja obnove šinskih vozila železnice u periodu od 2009. do 2014, kao i period od 2005. do 2008, odnosno Projekat opravke i modifikacije 1000 EAS – teretnih vagona.

    Činjenica da se vozni park Železnica nije bitno menjao i pored ogromnih ulaganja, izaziva sumnju da je stvarnog remonta bilo i da je šteta za budžet Srbije veća od 65 miliona evra.

    Ni stanje remontera se, pored tolikih davanja od strane države, nije popravilo već su kod svih raskinuti ugovori o privatizaciji, pa se sa devastiranom imovinom i ogromnim dugovima ponovo nalaze u većinskom vlasništvu države, navedeno je u saopštenju Saveta.

    Brojni su protesti radnika remontnih preduzeća koji mesecima nisu primili zarade i kojima nisu uplaćivani doprinosi.

    Prema Projektu opravke i modifikacije 1.000 teretnih vagona Železnica je trebalo da dobije 1.000 remontovanih vagona za 840 miliona dinara, odnosno deset miliona evra do kraja 2005. godine.

    Projekat je završen za tri godine sa remontovanih 434 teretna vagona za koje su Železnice preko remontera Želvoz iz Smedereva platila oko dve milijarde dinara ili 25 miliona evra.

    Kako je navedeno, Železnice su Savetu pružile dokaze da je opravka samo 434 teretna vagona od planiranih 1.000 koštala oko 500 miliona dinara, ali ne i dokaze za koje namene je potrošeno dodatnih 1,5 milijardi dinara.

    Od 2009. do 2014. godine, za obnovu šinskih vozila za potrebe Železnica, preko Fonda za razvoj preneto je remonterima oko osam milijardi dinara za planirani remont i nabavku 4.069 šinskih vozila.

    Železnice su dostavile dokaze da je nabavljeno novih i remontovano 3.496 šinskih vozila za iznos od 6,7 milijardi dinara, a da nekoliko remontera nije izvršilo usluge u iznosu od 1,3 milijarde dinara. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE