Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Besparica usporila setvu`

    Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže da će ove godine zbog nedostatka novca kasniti setva kao i da će ona biti skuplja za oko 15 do 20 odsto.

    Prostran je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da će setva kasniti kao i da će ulaganja biti mnogo skromnija nego prethodnih godina.

    "U besparici naših poljoprivrednika biće manjih ulaganja, a na primer rokovi za setvu šećerne repe su istekli", ukazuje Prostran, napominjući, ipak, da za neke kulture ima vremena da se setva nadoknadi.

    Prostran podseća da će i ove godine dominantna kultura biti kukuruz koji će biti zasađen na oko milion i dvesta hiljada hektara, a potom sledi soja koju će poljoprivrednici zasaditi na između 160 ili 180 hiljada hektara.

    Ponavlja da će zbog nedostatka novca izostati neka ulaganja i da će se manje koristiti đubriva, kao i da će kada se sve sabere setva biti skuplja za oko 15 do 20 posto.

    Na podsećanje da bi se mnogi odlučili da se bave poljoprivredom kada bi njihovi proizvodi imali siguran plasman, Prostran odgovara da su to pitanja koja su uvek bila otvorena.

    Navodeći primer maline, Prostran kaže da je očigledno kako još uvek nije izgrađen odnos između proizvođača maline i hladničara, i dodaje kako je malina naš proizvod za ceo svet, i da ona ima kupce u EU.

    Prostran ukazuje kako je sa liberalizacijom našeg tržišta ugrožen veliki broj domaćih prozvoda. "Mi smo otvorili naše tržište potpuno i nama sledi period neizvesne borbe kako povećati proizvodnju, a ostati konkurentan."

    Pokazalo se da nas ugrožava uvoz mesa, mleka, a sada je napadnut i krompir. To će svakako Ministarstvo morati uskoro da reši, zaključuje ovaj agroekonomski analitičar.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE