Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vujović zadovoljan deficitom, prihodima, čak i potrošnjom

    Bolji rezultati od planiranog, ukoliko potraju, mogli bi da stvore uslove za razmatranje o povećanju plata i penzija, kaže ministar finansija Dušan Vujović, kome se čak čini i da se potrošnja ne smanjuje.

    U prva tri meseca deficit u državnoj kasi je dva i po puta manji od planiranog, pokazuju zvanični podaci Ministarstva finansija. Raste naplata PDV, akciza i neporeskih prihoda, kaže Vujović za RTS.

    "Planirani prihodi bili su 23 milijarde, a ostvareno je skoro dvostruko više, odnosno preko 42 milijarde dinara. Tu udeo imaju i javna preduzeća koja su krajem 2014. tražila da dividende uplate u narednoj godini. To je bilo planirano", rekao je ministar.

    Deficit na početku godine trebalo je da bude oko 55 milijardi dinara, što jeste niže nego prethodnih godina. Konačan saldo je skoro dva i po puta manji i od planiranog. Uštedelo se više od 33 milijarde dinara.

    Pre svega, povećana je naplata PDV. "Od septembra se beleži poboljšanje uplata PDV i to je rezultat većeg smanjenja sive ekonomije i veće discipline", kaže Vujović. Bolji su prihodi i od akciza, odnosno 5,5 odsto više nego što je ministar planirao.

    "Čini mi se da se potrošnja ne smanjuje. Ljudi troše i PDV od potrošnje se povećava", kaže Vujović i ističe da je to, u dobrom delu, znak poboljšanja ekonomske discipline i trenda.

    Očekuje i veći udeo PDV i neporeskih prihoda u ukupnim prihodima. Ističe da se "po jutru dan poznaje" i da je najveća briga bila kako će se program naplate odraziti u prvih nekoliko meseci.

    Upitan da li je realno da se plate i penzije povećaju na jesen, kao što je najavio premijer, Vujović je rekao da je moguće da se za to stvore uslovi.

    "Ako ovako nastavimo u drugom i trećem kvartalu, MMF će sigurno tražiti reviziju programa, i to će značiti i razmatranje mogućnosti za reviziju primanja", kaže ministar.

    Ipak, nije svuda išlo po planu. Najveća su odstupanja, i to za 44 odsto, kod potrošnje novca za kapitalne investicije, manje i od plana i u poređenju s prethodnim godinama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE