Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Crni dani za plavi Jadran`

    Pošto je propala "prodaja" hrvatskih auto-puteva strancima, slična sudbina čeka i veliki projekt bušenja nafte iz Jadrana, koji Vlada u Zagrebu nudi mega-kompanijama.

    "Crni dani za plavi Jadran" jedna je od parola koja se ovih dana može videti u mnogim hrvatskim gradovima. Građani Hrvatske, isto kao što je bio slučaj davanja u koncesiju puteva, sada se protive predlozima da se Jadran pretvori u "malu Norvešku", pišu Novosti.

    Naime, sadašnja levičarska vlada planira da ponudi megakompanijama koje buše naftu da pokušaju i u Jadranu, pošto su početna istraživanja pokazala da je hrvatski deo bogat naftom i gasom.

    Jadran je podeljen na 29 istražnih blokova. Do sada je izdato 10 dozvola za početne radove istraživanja koje bi trebalo da traje pet godinam a eksploatacija bi trajala 25 godina.

    Međutim, već se tvrdi da su neki inostrani partneri dobili posao na sumnjiv način. Takođe, prilikom prvih istraživanja došlo je do raznih ekoloških incidenata. A sve do sada je ionako išlo bez znanja javnosti.

    Kako sada stoje stvari, građani bi mogli opet da zatraže raspisivanje referenduma na kojem bi se izjasnili o mogućem daljem istraživanju Jadrana, a onda bi sigurno odgovor bio "ne", pišu Novosti.

    Bušenju Jadrana se suprotstavljaju ne samo stranke i pokreti "zelenih", nego većina građana koji tvrde da bi to bio i kraj za turizam. Trenutno turistički novac puni 20 odsto budžeta, a po rezultatima se Hrvatska vraća najuspešnijim godinama iz bivše države.

    Sada se stručnjaci prepucavaju, tvrdeći da bi Hrvatska mogla na nafti i gasu da zaradi i više od turizma. S druge strane, mnogi ukazuju da početna istraživanja ne znače da ima toliko nafte i gasa koliko se govori i da bi najveću korist, kao uvek, imali stranci.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE