Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bloomberg hvali mere Centralne banke Rusije

    Ugledno američko ekonomsko izdanje Bloomberg donosi analizu postupnog ekonomskog oporavka Rusije i poteza Putinovih ekonomista koji su do toga doveli, ističući pre svega uspešne mere koje je preduzela guverner Centralne banke Rusije, Elvira Nabiulina.

    Trenutno poboljšavanje pokazatelja ruske ekonomije treba biti dovoljno da Zapad shvati da ekonomske sankcije nemaju nikakvo veće delovanje na Rusiju i da njoj ne preti „skora propast", koju su joj mnogi ne tako davno prognozirali, piše Bloomberg, a prenosi Seebiz.

    Analitičar izdanja ističe da se prošle nedelje količina deviznih rezervi Centralne banke Rusije prvi put uvećala od aprila prošle godine. To govori da je razdoblje panike izazvane naglim padom cene nafte već postalo prošlost za rusku ekonomiju. Osim toga, rublja se postupno stabilizovala, i to ne samo zbog nedavnog povećanja cene nafte, nego i zato što je Centralna banka RF umanjila obaveznu kamatnu stopu s ekstremnih 17% na 14%. Time se Rusija pretvorila u dosta privlačno mesto za operacije s deviznim aktivima.

    U analizi se navodi i da se Rusija tokom 2014. oslobodila velikog broja državnih obveznica SAD-a te da ih sada ima manje nego Irska, Turska ili Singapur.

    Govoreći o ljudima koji vode rusku ekonomiju, izdanje piše da su uspeli savladati krizu tržišnim putem: „U vrlo teškoj situaciji uspeli su izbeći velike greške i sačuvati otvoreni karakter ruske ekonomije". Rusija je ostala „velika tržišna ekonomija" koja se ne može uništiti pomoću nekoliko ograničavajućih mera, zaključuje analitičar izdanja Bloomberg.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE