Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bloomberg predviđa i Srbiji deficit u globalnoj trgovini

    Među 39 država sveta koje će ove godine evidentirati deficit tekućih plaćanja našla se i Srbija, za koju je prognoziran minus od 6,0 odsto bruto domaćeg proizvoda, pokazuje analiza Bloomberga.

    Od 75 država koje je Bloomberg uvrstio u analizu stanja tekućih plaćanja, što je najšire merilo trgovine robom i uslugama, 39 država sveta, među kojima je i Srbija, u ovoj godini će evidentirati deficit tekućih plaćanja, prenosi RTS.

    Ostalih 36 zabeležiće suficit, a najveći od čak 19,6 odsto BDP očekuje se u Singapuru, za kojim slede naftni izvoznici Kuvajt i Tajvan, dok su na četvrtom, odnosno petom mestu, Norveška i Holandija. Nemačka je tek na osmom mestu Bloombergove liste.

    Slovenija će registrovati suficit od 6,0 odsto BDP, što je pozicionira na visoko 11 mesto, a u suficitu je i Hrvatska i to od 0,8 odsto BDP.

    Građanski sukobi, sunovrat cena nafte i usporavanje globalne tražnje za gotovo svim proizvodima, od kafe do mleka, doveli su do toga da veliki broj zemalja registruje gubitke u globalnoj trgovini, prema rezultatima ankete koju je sproveo Bloomberg i Međunarodni monetarni fond.

    Među 39 država koje će ove godine imati deficit tekućih plaćanja je se i Srbija, za koju je prognoziran deficit od 6,0 odsto BDP. Na istoj listi su i Velika Britanija, Novi Zeland, kao i Sjedinjene Američke Države sa deficitom koji iznosi 2,4 odsto BDP, ali i zemlje pogođene konfliktima.

    Uz projektovani deficit tekućih plaćanja od 13,9 odsto BDP, Liban će ove godine registrovati najlošije rezultate. Privreda Libana je, kako navodi Bloomberg, pogođena četvorogodišnjim građanskim ratom u susednoj Siriji.

    Na listi gubitnika u globalnoj trgovini je i Turska (10. mesto), za koju je projektovan deficit tekućih plaćanja od 4,8 odsto u ovoj godini. Deficit tekućih plaćanja Brazila raste već godinama, usled udara globalne recesije i pada tražnje za sirovinama.

    Novi Zeland je među razvijenim državama sa najgore prognoziranim deficitom tekućih plaćanja od 5,2 odsto BDP, zbog čega je zauzeo 9. mesto. To je najviše posledica 37-procentnog pada u svetskim cenama mlečnih proizvoda od početka 2014. Mleko i mlečni proizvodi čine četvrtinu ukupnog izvoza Novog Zelanda.

    Bloomberg dalje navodi da i relativno snažna funta nastavlja da pogađa izvoznike u Velikoj Britaniji (14. mesto), koja nije ubeležila trgovinski suficit još od kraja 90-ih godina prošlog veka.

    U vrhu liste deficitarnih su Angola (3. mesto) i Oman (4. mesto), koje u velikoj meri zavise od izvoza gasa. Njihov će bilans tekućih plaćanja ove godine skliznuti u deficit od 9,3 odsto odnosno 7,5 odsto BDP.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE