Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Crna Gora najviše trguje sa Srbijom

    Crna Gora je u prva dva meseca ove godine ostvarila uvoz u vrednosti od 206,7 miliona evra, što je četiri puta više od vrednosti izvoza, podaci su Monstata, Zavoda za statistiku Crne Gore.

    Najveći spoljnotrgovinski partner Crne Gore i dalje je Srbija na koju se odnosila skoro četvrtina ukupnog crnogorskog uvoza u januaru i februaru. Od ukupno 49 miliona evra, u Srbiju je izvezeno 11 miliona evra robe.

    Ukupna spoljnotrgovinska razmena u prva dva meseca ove godine iznosila je 256 miliona evra, što je za 6,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

    Crnogorski izvoz je u prava dva meseca ove godine za 9,6 procenata veći nego u istom periodu prošle godine, a vrednost uvoza je porasla za 5,6 procenata, pokazuju podaci Monstata.

    Crna Gora i dalje, najviše uvozi hranu, na koju se odnosila četvrtina crnogorskog uvoza, dok je za dva meseca 2015. najviše izvezla metala.

    Najvise robe uvezeno je iz Srbije 54 miliona evra, zatim iz Kine 18 miliona evra, BiH 17 miliona evra. Crna Gora je najviše robe izvezla u Italiju, Srbiju i BiH. Najveća trgovinska razmena ostvarena je sa zemljama CEFTA i EU.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE