Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rafovi puni falsifikata

    Globalna trgovina falsifikovanim proizvodima, prema proceni Međunarodne trgovinske komore, vredi 612 milijardi evra. U Srbiji gotovo da nema trgovine u kojoj se ne prodaje falsifikovana roba.

    Na vrhu lestvice zaplenjene krivotvorene robe u Srbiji su alkoholna pića, sa čak 66 odsto udela. Slede obuća i tekstil sa 16 odsto, ali kopira se i kozmetika, lekovi, rezervni delovi, igračke… Plagijati poznatih svetskih robnih marki prodaju se najčešće u legalnim trgovinama i cene ne zaostaju za originalima, pišu Novosti.

    Globalna trgovina falsifikovanim i piratskim proizvodima, prema proceni Međunarodne trgovinske komore, vredi 612 milijardi evra.

    Trgovina takvim proizvodima preti svetskoj ekonomiji, pa i Srbiji. Nema preciznih podataka koliko vredi tržište falsifikovane i piratske robe u Srbiji. Postoje samo podaci o vrednosti piratskih softvera, koje su procenjene na 70 miliona dolara.

    Kupovina falsifikovane robe, iako vam se na prvi pogled učini isplativijom, ima višestruke negativne posledice. Izostaje garancija, a kupovina takve robe loše utiče na nacionalnu ekonomiju i usko je povezana s organizovanim kriminalom.

    Zaštita prava intelektualne svojine direktno je povezana sa privrednim rastom i otvaranjem radnih mesta, a takođe predstavlja poziv za potencijalne investitore, smatraju u Delegaciji Evropske unije u Srbiji.

    Tržišna inspekcija svake godine obavi više od 3.000 posebnih kontrola. Inspektori tvrde da ogroman rizik predstavljaju i falsifikovani lekovi, kozmetika, proizvodi za ličnu higijenu, električni alati, rezervni delovi za automobile, električni proizvodi i igračke za decu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE