Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Suficit u prva dva meseca 1,9 milijardi dinara

    Suficit budžeta Srbije u prva dva meseca 2015. iznosio je 1,9 milijardi, a kada se uključe rashodi iz projektnih zajmova, suficit iznosi milijardu dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

    Prema saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva, ukupnom pozitivnom rezultatu budžeta u januaru i februaru doprinele su mere fiskalane konsolidacije i bolje ostvarenje neporeskih prihoda.

    U februaru je zabeležen deficit od 11,7 milijardi dinara pošto su ostvareni prihodi od 69 milijardi dinara, a rashodi su 80,7 milijardi, navelo je Ministarstvo i dodalo da podaci ne uključuju prihode i rashode indirektnih korisnika budžeta.

    Neporeski prihodi u februaru iznose 11,5 milijardi dinara, od čega je uplata dividendi javnih preduzeća iznosila 1,8 milijardi, a prihod po osnovu licenci za korišćenje mobilne mreže četvrte generacije 2,5 milijardi dinara.

    Poreski prihodi iznosili su 57,2 milijarde dinara, navelo je Ministarstvo finansija i dodalo da je februar uobičajeno mesec s veoma niskim prihodima, usled manje privredne aktivnosti na početku godine.

    Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu poreza na dodatu vrednost, u iznosu od 33,4 milijarde dinara, i to je više nego što je uobičajeno, jer je veći deo povraćaja PDV izvršen početkom marta, u skladu s poreskim kalendarom.

    Posle PDV, najveći prihod budžeta u februaru zabeležen je po osnovu akciza, u iznosu od 14 milijardi dinara dinara, a smanjenje od pet milijardi u poređenju s januarom posledica je formiranja zaliha akciznih proizvoda, što je karakteristično za period pre stupanja na snagu novih iznosa akciza.

    Ministarstvo podseća da se po zakonu akcize povećavaju svakog januara i dodalo da je deo obaveza po osnovu akciza za februar uplaćen u martu, zbog kalendarskog efekta. Preostali poreski prihodi su naplaćeni u skladu sa očekivanjima.

    Najznačajnije mere fiskalne konsolidacije predstavljaju smanjenje plata u javnom sektoru i penzija, tako da su i efekti ovih mera doprineli ostvarenju pozitivnog rezultata u prva dva meseca, navelo je Ministarstvo.

    Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja u februaru 2015. iznosili su 19,6 milijardi dinara, a najveći deo se odnosi na penzije i iznosi 18,9 milijardi dinara. Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 19 mililijardi dinara.

    Veliki udeo u rashodima u februaru imali su rashodi po osnovu otplate kamata u skladu s planom otplate obaveza po osnovu javnog duga. Izvršenje kapitalnih izdataka i rashoda za subvencije još je na niskom nivou, navelo je Ministarstvo finansija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE