Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Republika Srpska: Broj automobila iznad svetskog proseka

    Na 1.000 stanovnika u Republici Srpskoj dolazi 256 vozila, što je više nego dupliran svetski prosek, koji iznosi 108 automobila, pokazali su podaci Agencije za bezbednost saobraćaja RS.

    U prošloj godini je registrovano 269.257 automobila, čija je prosečna starost 16,7 godina, što je za čak 7.015 više nego u 2013. Od deset domaćinstava, osam ima vozilo, pišu banjalučke Nezavisne novine.

    Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja RS Milija Radović izjavio je da, i pored solidne globalne pozicije, podaci govore da je BiH, u odnosu na zemlje EU, daleko ispod evropskog proseka.

    "Kada se uporede podaci o broju putničkih automobila i broju domaćinstava u RS, vidimo da na jedno domaćinstvo otpada tek 0,83 vozila, ali znamo i da neka domaćinstva imaju više od jednog automobila", kazao je Radović.

    On je dodao da se, bez obzira na ekonomsku situaciju, pokazalo da automobil nije više luksuz, jer ako hoće da rade ljudi moraju da budu u pokretu, i zato se očekuje da će broj vozila rasti.

    Stručnjaci smatraju da je na povećanje broja automobila uticao uvoz iz EU, ali da se opet, u proseku, voze duplo starija kola nego u evropskim zemljama, što direktno utiče na bezbednost u saobraćaju.

    Broj vozila i u Dubaiju je u poslednjih osam godina udvostručen, pa taj grad sada ima više automobila po osobi od Njujorka ili Londona.

    Dubai ima 1,4 miliona vozila na populaciju od 2,4 miliona, odnosno 540 automobila na svakih 1.000 ljudi. U Njujorku na 1.000 stanovnika dolazi 305, a u Londonu 213 automobila.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE