Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbiji 36 miliona evra od Svetske banke

    Svetska banka odobrila je Srbiji zajam od 36,2 miliona evra za projekat unapređenja upravljanja nepokretnostima, saopšteno je iz te međunarodne finansijske institucije.

    Kako se navodi u saopštenju, zajam će pomoći Srbiji da napravi tačnu, potpunu i elektronski dostupnu bazu podataka o vlasništvu nad nepokretnostima.

    "Ovaj projekat podržava napore srpske vlade u sprovođenju reformi, pomažući joj da napravi bolje uslove poslovanja i otvaranja novih radnih mesta, kao i njene evropske integracije", rekao je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Tony Verheijen.

    Kako je istakao, bolja dostupnost informacija o nekretninama će privući investitore, smanjiće troškove i znatno skratiti vreme za njihova ulaganja, a razvoj tržišta nepokretnosti treba da podstakne rad malih i srednjih preduzeća koja nepokretnosti koriste kao obezbeđenje za kredite.

    "Srbiji su potrebne investicije u geodetsku infrastrukturu, a usluge Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) treba poboljšati kako bi podaci svima bili dostupni, naročito marginalizovanim grupama", ocenila je Svetska banka.

    Svetska banka je navela i da je RGZ dobio nova ovlašćenja, kao recimo ona koja se tiču procene vrednosti nepokretnosti i upis zgrada u katastar, ali nije sigurno da ta institucija načinom na koji sada posluje može da osigura te usluge na održiv način.

    Prihod od poreza na nepokretnosti je relativno mali u Srbiji, jer se godišnje od njega prikupi oko 0,6 odsto vrednosti BDP, dok se u zemljama OECD prikupi 1,8 odsto BDP. Srbija nema tačne i kompletne podatke kako bi se utvrdila osnovica plaćanja poreza, koristi zastarele metode procene vrednosti, a poreske stope su joj niske, navodi se u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE