Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Niska cena nafte prepolovila zarade naftaša

    Najnoviji pad profita Naftne industrije Srbije od oko 42 odsto zabeležen u 2014. godini, nesumnjivo će se odraziti na vrednost akcija malih akcionara.

    Brokeri kažu, da je ovaj minus u poslovanju većim delom bio ukalkulisan u vrednost akcija odmah posle devetomesečnog izveštaja o poslovanju NIS-a, što je dovelo do toga da od početka novembra vrednost akcije padne za više od 20 odsto. Dan pošto su objavljeni poslednji godišnji rezultati o padu profita, akcije su još pale za 1,1 odsto, posle čega one vrede 692 dinara.

    Uprkos očitoj potcenjenosti ovih akcija, pojedini faktori u bliskoj budućnosti opet neće biti na strani akcionara. To su u prvom redu veoma niska cena sirove nafte na svetskim berzama, (očekuje se da bude na nivou od oko 50 do 55 dolara za barel) nastavak sankcija prema Rusiji, te spora naplata duga državnih kompanija, objašnjava Nenad Gujanićić, broker.

    Analiza finansijskog poslovanja većine naftnih kompanija u svetu pokazuju da NIS s ovim padom profita nije usamljen slučaj. Naprotiv. Nema kompanije koja je u prošloj godini zabležila pozitivno poslovanje, čemu je najviše kumovao drastičan pad cene sirove nafte.

    Mimo očekivanja svih analitičara koji su cenili da će barel biti oko 100 dolara, cena se tokom godine prepolovila i sirova nafta se na kraju 2014. godine prodavala za 45 dolara za barel.

    Znatno manji profit zabležila je zbog toga i Hrvatska INA, čiji je registrovani neto gubitak 298 miliona dolara, što je 10 odsto više nego u 2013. Ukupni prihodi INA Grupe od prodaje pali su u prošloj godini za 13 proceanta.

    Ništa bolje nisu prošli ni Italijani, čiji je ENI zabeležio godišnji pad profita sa 4,4 na 3,7 milijardi evra, što je umanjenje od 16,3 procenta. Samo u četvrtom kvartalu, Eni je zabeležio pad neto dobiti za 64 odsto u odnosu na prošlu godinu i to zbog pada cene nafte, a što će dovesti do manjih ulaganja u ovoj godini za oko 15 odsto.

    Posmatrajući finansijsko poslovanje mađarskog Mola, očekivanja su, da se u 2015. nastavi trend iz druge polovine 2014. uz rast proizvodnje nafte od 10 odsto. U poslednjem kvartalu 2014. Mol je zabeležio neto gubitak od 254 miliona dolara, dok je u istom periodu 2013. godine imao neto profit od 5,2 milijarde forinti.

    Iz finansijskog izveštaja austrijskog OMV-a za 2014. godinu jasno se vidi da je neto profit pao za 65 odsto, sa 1,16 milijardi evra u 2013. na 357 miliona evra u 2014, za šta kao glavni razlog navode pad cena nafte, a što će usloviti da ova komapnija koja posluje i u Srbiji u ovoj godini smanj investicije.

    Pad cene nafte skupo je koštao i British Petroleum, Statoil, Chevron, Banker Petroleum…

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE